2015. március 23., hétfő

Burgonyás-banános marharagu mogyorós rizzsel


Elhatároztam, hogy kipróbálom a főzőbanánt. Nem most, már régebben gondoltam erre, de nem volt lelőhelyem. Most azonban találtam egy remek kis boltot, ahol okrát is lehetett venni és a főzőbanán mellett még más számomra ismeretlen zöldség is volt. Az okrát is megfőztem már, de ezeknek a recepteknek a megírása kicsit több időt igényel, mint az egyszerűbbek, ezért nehezebben kezdek hozzá.
 / igyekszem pótolni /
Úgy indult, hogy először receptet kerestem ---most éppen az utóbbi Good Foodból ---, számba vettem a hozzávalók listáját, megnéztem, van-e nekem minden alapanyagom illetve kell-e beszerezni még valamit.


A főzőbanán egy harsogó zöld, nagyon kemény héjú, tömör húsú zöldség. Igen, szerintem ez nem gyümölcs, de lehet, hogy tévedek. A héját nem tudtam leszedni kézzel, mint a hagyományos banánról lehetne, csak késsel lehetett elvágni és késsel hámoztam meg szinte az egészet, annyira nehezen vált el a héj a banántól.
Olvastam már, hogy olyan, mint a krumpli, de szerintem sem az állaga, sem az íze nem hasonlít rá.
Az íze jellegtelen és az állaga inkább a főtt gesztenyére hasonlít.


Az előkészítés kicsit munkaigényes--olyan, mint a kínai ételeknél--de azután már könnyen megy, ha kéznél vannak az alapanyagok. Itt sem kőbe vésett a hozzávalók listája, én is változtattam rajta a lehetőségeimhez mérten.
A tamarind-pasztával kell kicsit csínján bánni, mert nagyon pikáns ízt tud adni az ételnek, igaz másnapra összeállnak az étel ízei. Ezen kívül az arra érzékenyeknél erőteljesebb bélmozgást okozhat.

  • 80 dkg párolni való marhahús--- / nekem lábszár /
  • 2 fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 szál ázsiai citromfű ---/ nekem porított változatban egy púpozott teáskanálnyi menny. /
  • 2 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 ek. tamarind-paszta ---/ ebből egy kanálnyi is elég szerintem /
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db mag nélkül összevágott csilipaprika---/ a recept nem írta /
  • 1 tk őrölt kurkuma ---/ ez lehet kicsit több is /
  • 2 evőkanál currypor---én a hot madras curryport szeretem, mert fűszeres és kissé csípős, bár a recept az enyhét írja
  • 2 tk. barnacukor----barna, nem színezett!
  • 4 dl kókusztej + ugyanennyi víz
  • 50 dkg sárga burgonya---/ én édesburgonyát tettem bele, de még a sütőtök is jó lett volna /
  • 3 kicsi vagy 2 nagy főzőbanán --a recept itt is éretlen banánt ír, de szerintem az nem az igazi
  • 2 tk. garam masala fűszerkeverék
  • korianderzöld és citrom a tálaláshoz
  • napraforgóolaj, só, bors
----A húst vágjuk kockákra és több részletben süssük elő, pirítsuk meg. Ha elkészült, tegyük egy sütőben is használható lábasba.
----A hús után a serpenyőben pároljuk meg a hagymát és adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, citromfüvet,tamarindpasztát, cukrot, curryport, kurkumát.


 -----Pirítsuk jól össze és öntsük hozzá a kókusztejet és még egy doboznyi vizet is.


---Öntsük rá az elősütött húskockákra, sózzuk meg, forraljuk fel és tegyük a sütőbe kb. egy - másfél  órára.


Ha a hús félig megpuhult, tegyük bele a burgonyát és a sütőben folytassuk a főzést még kb. egy órán át.
-----A befejezés előtt 10 perccel tegyük bele a 2 cm-es darabokra vágott banánt és a garam masalát.
A főzőbanánnak több idő szükséges, mire átfől. Nekem legalább fél óra kellett, de még így is maradtak benne picit keményebb darabok.
---Ha a ragunak sok leve lenne, akkor fedő nélkül főzzük el róla.
A sózást természetesen ne felejtsük el.


Kesudiós párolt rizs kellett volna mellé, de nekem nem volt, ezért durvára vágott mogyorót pirítottam meg és a recept szerinti pirított hagymakockákat tettem bele.
Korianderzöld híján petrezselyemzöldet szórtam rá.
-----Ötletként a recept a pirított hagymára azt írja, hogy vegyük meg nyugodtam azt, amit a hiperekben árulnak. Valóban jó ízű, nem túl sós és finom ropogós.


A teljesség igénye nélkül egy kis betekintés a fűszerek és hozzávalók világába. Ezek az ütősebb fűszerek, a gyengébbek, egyszerűbbek nincsenek a képen.