2014. augusztus 10., vasárnap

Sült tarja z'ataros, fokhagymás tejföllel és tejszínes zöldségkörettel


 Az ötlet György Ottíliától származik, de sajnos recept nem volt mellette.
Igaz, aki főzni szokott, annak ez nem is okozhat problémát, hiszen néha csak egy ötletre van szükség, hogy frissüljön a házi recepttár.
Alkotói válság nálam is szokott lenni, ilyenkor jönnek jól az ilyen ötletek.
Minden hozzávaló adott volt itthon, ezért gyorsan nekiálltam.Annyira egyszerű és annyira finom volt, hogy nem is értem, magamtól miért nem jutott eszembe.



  • A tarjaszeleteket sóztam, borsoztam és egyik felüket mustárral bekentem. Teljeskiőrlésű lisztben megforgattam és elősütöttem.
  • Olajos tepsibe hagymakarikákat tettem-----azért szoktam hagymakarikákat tenni a húsok alá, mert ez megakadályozza, hogy a hús lesüljön a tepsi aljára, és ez a végén szükség szerint fel is használható egy mártáshoz összeturmixolva-----és erre raktam az elősütött hússzeleteket.
  • Kb. 2 dl tejfölbe reszelt fokhagymát tettem ---ízlés szerint---egy evőkanálnyi z'atar fűszerkeveréket és egy tojás sárgáját, kevés sót. Ezt kentem a húsok tetejére és így tettem a sütőbe 150°C-ra addig, amíg a hús megpuhult.
  • Ezután reszeltsajttal szórtam meg és visszatettem a sütőbe, amíg színt kapott.
Közben elkészítettem a köretet.

  • Olajos vajon apróra vágott hagymát pároltam / egy nagyobb fej /
  • Fagyasztott borsót és ferdén szeletelt sárgarépát tettem rá / kb. fél kg borsó és 1 kg répa /
  • Fél dl vizet öntöttem rá, sóztam és puhára főztem
  • 2 dl habtejszínnel ---ez zsírosabb, mint a főzőtejszín és igaz is---öntöttem fel és addig főztem erős tűzön, amíg szinte teljesen elpárolgott róla minden folyadék
  • Bőségesen megszórtam vágott zöldpetrezselyemmel

Vargányagombás rizottó


A vargányagombát fűszerként is emlegetik, de én azért azt javaslom, aki teheti próbálja ki nagyobb mennyiségben bármilyen étel hozzávalójaként.
Nem lehet minden piacon megtalálni, de ha van, nem szabad elmenni mellette. Kissé szivacsos, mint sok más gomba, de megfőzve már kicsit a velő állagára emlékeztet, krémesen puha lesz.
Ezért én külön sütöttem meg, mielőtt a rizottóba tettem, de még így is nagyon megpuhult.


A rizottó annyira egyszerű étel, hogy lehetőség szerint nem szabad spórolni a jó minőségű alapanyagokkal.
-----Nem kötelező a méregdrága sajt--nekem volt egy régebbi akciós beszerzésből--de a trappista sajt nem való hozzá. / a Grana Padano elérhető árban van /
-----Kedvenc vajam a Kerrygold, de főzni a normál vaj megfelelő, viszont a margarin nem jó.
-----Az olívaolaj fontos hozzávalója, de csak ezért nem kell venni---igaz, ha már megvette valaki, sok finom ételhez fogja használni. Főleg saláták finom kiegészítője.
-----Borral főzni felelősség. Csak olyat szabad az ételbe tenni, amit szívesen meg is iszunk.
-----A rizottó rizst viszont meg kell venni, mert ez egy olyan fajta, ami kiengedi a keményítő tartalmát főzés közben---ettől lesz krémes---, de nem fől szét. Elrontani persze ezt is lehet, ezért figyelni kell a főzési időre.
-----A folyadék, amivel megfőzzük, lehetőség szerint legyen alaplé---nekem szinte mindig van a fagyasztóban eltéve a húslevesből, de egyszerű zöldségleves is tökéletes erre a célra---végszükség esetén persze a víz is jó. Igaz, egy fél óra alatt frissen is elkészíthető egy zöldséges alaplé.
-----A Himalája só pótolható a sima asztali sóval. Én sosem szerettem a nagyon finomított sót, pedig a másik kicsit koszosnak tűnik, de több az ásványi anyag benne.


Készítettem már rizottót többször és már a második után meg kellett állapítanom, hogy egyáltalán nem ördöngősség. Egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy csak frissen jó, mert később magába szívja a benne levő folyadékot és összeáll, szikkadt lesz. Ennek az elkészítésére ajánlják másnapos rizottóból a rizsgombócokat.
rizottó állagát illetően nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetűek és puhábbak.  
------------A gomba kalapját nem túl kicsire összevágtam és olívaolajon megpirítottam. Só és bors, más nem kell rá.

  • Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Nem pirítjuk, csak pároljuk. Kicsit sózzuk meg, mert így gyorsabban puhul.
  • Rátesszük a rizst----30 dkg elég négy személynek---és összeforgatjuk. Ha már sistereg, akkor ráönthetjük a fehérbort---1dl elég. Ha elpárolgott, akkor az alaplé következik.
  • Most a fagyasztott borsót is beletettem és a gomba összevágott szárát, ezután több adagban öntöttem hozzá az alaplét. Amikor egy--két merőkanálnyi mennyiség elfőlt, akkor öntöttem hozzá a következőt. Le lehet takarni főzés közben, de akkor is figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki, mert leég. Általában nem szokták letakarni, úgy is megfől kb. 20 perc alatt.
  • Ennyi rizshez kb. 1 liter alaplé kell. Ha elfogyott, vízzel lehet pótolni.
  • Amikor elkészült, akkor keverjük bele a vajat---kb. 5 dkg---és a reszeltsajtot ízlés szerinti mennyiségben.
Tálaláskor belekevertem a megpirított gombát és bőven megszórtam petrezselyemzölddel.

Rizottót lehet készíteni gersliből / árpagyöngy /  is, az is nagyon finom és egészséges, érdemes kipróbálni.

Sárgadinnye sonkával



Legalább egyszer egy évben kötelező ilyet enni!
Reggelire vagy ebédre előételnek. A sonka nem lehet egyszerű gépsonka, mert nem való ide. Legyen füstölt és nyers, vagyis elég érett ahhoz, hogy a sonka mellé el lehessen rágni.
Nem kell semmi más hozzá, ez a két íz igazi élményt ad.



Most én ugyan megszórtam apróra vágott citromfűvel és frissen darált borsot is tettem rá, de egyik sem kötelező.

Ami egy kicsit elrontotta az élményt, az nem a hozzávalók miatt volt, hanem a bolt átverésétől.
Kértem hat szelet sonkát és---nem tudom, az eladó, hogy számolta ki, de nekem nem sikerült ----csak itthon vettem észre másnap, hogy a képen látható szeleteket kaptam.
Négy használható szelet, egy kicsit satnya és egy, amit ha összeraktam, akkor sem adott ki egy egész szeletet.
Dinnyét beletekerni nem lehetett.
Az a három valami egyenként szépen be volt csúsztatva a többi szép szelet közé.
Szánalmas a CBA hozzáállása!
Nem véletlen az a sok panasz, amit olvasni lehet róluk.