2014. július 8., kedd

Sült paprika sok hagymával és még több sajttal


Semmi különlegesség nincs ebben az ételben, de mégis úgy gondoltam, megér egy bejegyzést. Gyakran készítek ehhez hasonló zöldséges ételt, főleg vacsorára és természetesen főleg tavasztól őszig, amikor sok friss zöldség van a polcokon.
Ez  a recept most éppen a téli időszakban is megállná a helyét, hiszen csupa olyan alapanyag van benne, ami télen is könnyen hozzáférhető.
Ezen kívül nagy kedvencem a sok cukkini, ami remek kiegészítője a paprikának is.
Az igazsághoz tartozik, hogy ezt a párolt hagymás paprikát legalább két hónappal ezelőtt sütöttem meg. Valószínűleg akkor elfogadható áron kaptam kaliforniai paprikát, ami már nem volt fényes és feszes héjú, viszont tökéletesen megfelelt a sütőben sütésre vagy mint most, a hirtelen sütésre.
Ilyenkor egy kicsit több idő- és energia ráfordítással remek félkész ételt lehet elkészíteni, ami nagyon jól jön akkor, amikor ennénk valami finomat, de sem idő, sem megfelelő ihlet, kedv nincs hozzá.


Ezek a paprikák gyönyörűek voltak ahhoz, hogy vastagabb csíkokra vágva, hirtelen sütéssel előkészüljenek egy későbbi ételhez.
Sok hagymával---amit szintén vaskosabb szeletekre vágtam---pároltam, pirítottam meg úgy, hogy a paprikák is kapjanak egy kis színt. Ezután a fagyasztóban vártak sorukra.


Megsütve nagyon jól fagyasztható, nem kell félni attól, hogy nem lesz megfelelő az állaga.
Az olívaolaj természetesen nem luxus kiegészítő, mert itt minden alapanyag nagyon egyszerű, de éppen ezért kell, hogy jó minőségű legyen.
Különösebb fűszerezést nem igényel a fagyasztás előtt. Az is igaz, hogy én azért nem szoktam előre fűszerezni, mert sosem tudom, mi lesz belőle, ha meg akarom főzni.
Most gombát vettem és hús helyett azzal egészítettem ki / nekem van megint húsmentes időszakom / , de úgy gondoltam, hogy a fiúknak kell még valami  plusz hozzávaló.

  • 1 fej szálasra vágott hagymán megsütöttem kb. 40 dkg nagy szeletekre vágott gombát----igyekeztem erős tűzön sütni, hogy valóban piruljon és ne csak párolódjon.
  • provanszi fűszerkeverékkel szórtam meg / változatlanul nagy kedvencem / , só és frissen őrölt bors került még bele
  • a kiolvasztott sült hagymás paprikát hozzáadtam és erős tűzön jól összemelegítettem----eredetileg 2 nagy fej hagyma és 4 paprika volt-/-2 sárga és 2 piros /
  • ismét megfűszereztem, mert úgy jó, ha minden hozzávaló külön ízesítést kap
  • kb. 20 dkg mozzarella sajtot reszeltem rá és még kb. 10 dkg edami sajtot
  • ezután a sütőben összesütöttem kb fél óra alatt
  • az összevágott friss petrezselyemzöld nekem kicsit hiányzott róla, de sajnos elfelejtettem venni


Egy pohár fehérbor tökéletes kiegészítője.