2014. március 16., vasárnap

Húsgolyók medvehagymás gorgonzola mártásban


Medvehagyma szezon van, de anélkül, hogy megbotránkoztató lennék, el kell, hogy mondjam, ma már nem hoz annyira lázba, mint évekkel ezelőtt. Amikor még alig lehetett kapni, jó volt a tavasz első friss hajtásaival találkozni, izgalmas ízeket és különleges recepteket megismerni. Azután következett az, hogy eltegyem télire, hiszen a zöld íz télen is kell, de aztán kiderült -- mint annyi másnál --, hogy a szezonális alapanyagok abban az időben az igazán izgalmasak, amikor épp itt az idejük. A télire eltett tetemes mennyiségű medvehagyma bizony ott áll a fagyasztóban most is, mint tavaly.
Olyan sok zöldség van a téli időszakban, hogy erre az igazán tavaszi ízre nem is volt szükség.
Most azonban jólesik a frissessége.


Eredetileg csak egy egyszerű hús nélküli tésztaszósz volt a terv, de a fiúk kedvéért mégis átterveztem.

  • Maradék kb. 40 dkg darálthúsból készítettem apró húsgolyókat. Különösebb ízesítés, fűszerezés nélkül--csak só és bors meg cayenne bors -- kevés olajon megsütöttem.
  • A visszamaradt olajba csilis olajat öntöttem és megpároltam rajta egy fej apróra vágott hagymát.
  • Beletettem egy nagy csokor csíkokra vágott medvehagyma levelet és egy kisebb csomó snidlinget.
  • kb. 3 dl tejszínnel öntöttem föl és 15 dkg krémes, kissé túlérett gorgonzola sajtot tettem bele / ettől elég markáns íze lett, de kevesebb sajttal is tökéletes lenne a szósz / --esetleg más sajtot is tehettek bele
  • kb. 1dl tészta főzővizet öntöttem még hozzá, mert nagyon sűrű lett
  • egy 5 dkg-os vaj darab, só, frissen őrölt bors és ennyi!


Currys-paradicsomos kelkáposztafőzelék


Hát ezt erős túlzás lenne főzeléknek nevezni, de Feri szándékait nem szabad megkérdőjelezni. A nemszeretem kelkáposzta új életre kelt, de sajnos ettől még nem fogja megszeretni az, aki eddig irtózott tőle. Azok viszont, akik szívesen ették, egy különleges ételt kóstolhatnak, ha elkészítik.
Van egy főzelék alap--mint szinte mindég--és van maga a zöldség, ami új értelmet kapott.
Lehet, hogy én nem figyeltem megint eléggé, de a káposzta a pirítás után enyhén kesernyés ízű lett, mert mire színt kapott, kicsit talán túlságosan lepirult.
Igaz én erős tűzön wokban pirítottam, hogy ne puhuljon meg csak piruljon. Nálunk egy ilyen kis baki  senkit nem zavar, hiszen annyi különleges ízű étel került már az asztalra, hogy a családom eléggé befogadó és toleráns lett az elmúlt évek alatt. :)
A recept 2 főre szól.



  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk currypor / nekem madras currypor, ami kicsit csípős is /
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg burgonya felkockázva
  • 1 dl kockázott paradicsomkonzerv
  • 40 dkg kelkáposzta---a külső erősebb leveleket külön szedjük le és vágjuk nagyobb darabokra, a többit vágjuk keskeny csíkokra
  • 4 dl alaplé vagy víz
  • 1-2  ek pirított, aprított mogyoró
  • friss petr.zöld összevágva



  • Olajon üvegesre pároljuk az összevágott hagymát, megsózzuk, hogy könnyebben puhuljon.
  • Ráreszeljük a fokhagymát és beleszórjuk a köményt és a curryt.
  • Ráöntjük az alaplevet, a paradicsomot és beletesszük a nagyobb darabokra vágott leveleket.
  • Amikor felforrt, beletesszük a krumplit, megsózzuk és kb. 10 perc alatt megfőzzük.
  • Kiszedünk belőle kb. két merőkanálnyi mennyiséget és pürésítjük botmixerrel, azután visszaöntjük az alaphoz.
Közben egy serpenyőben kevés olajon, de erős tűzön megpirítjuk a csíkokra vágott káposztát.

  • Fél teáskanál curryporral megszórjuk és a sütés végén sózzuk is, de csak ekkor, hogy közben ne puhuljon meg.
Tálaláskor a főzelék alapot tányérba öntjük, megszórjuk a pirított káposztával és a pirított, durvára tört mogyoróval. Frissen vágott petrezselyemzöldet is teszünk rá.

Currys- kókusztejes burgonyafőzelék


A főzelék tipikus magyar étel, de sok év után eljutottunk az újra értelmezéséhez. Sokféle zöldség van, amiből a klasszikus ételeket el lehet készíteni, és még több, amiből az újra gondolt változatokat. Nem csak a zöldségek fajtája változott, de szerencsére az elkészítési módjuk is. A főzelék egészséges,de ha telenyomjuk zsiradékkal és liszttel, akkor már nem feltétlenül lesz az.
Egy egész blog épült arra, hogy megismertessen minket a különféle zöldségek igen változatos elkészítési módjával. Szatmári Feri receptjeiben senki nem fog csalódni.
Az ízekkel meg kell ismerkedni, ki kell próbálni és nem kell megijedni, ha látszólag össze nem illő alapanyagok kerülnek össze. Összeillik, higgyétek el!
Szerintem ez a burgonyafőzelék kezdetnek megfelelő. Ebben nincs semmi vad íz, harmonikus lesz a végeredmény és nagyon  addiktív.

  • 1,5 kg burgonya--ebből kb. 40 dkg reszelve / hát, én nem reszeltem le, jó volt az összevágva is / , a többi 1,5 cm-es kockákra vágva / na jó, ezt azért nem kell / 
Azért kell reszelni egy részét, mert ebből lesz a főzelék alapja, amit turmixolni kell. A reszelt burgonya hamarabb megfől, de a kockázott sem tart sokáig és nem kell reszelőt mosogatni :)

  • 1 fej  vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj és 1 tk vaj 
  • 1-2 babérlevél
  • 1 liter húsalaplé vagy víz
  • 2 szál szárzeller -- aki nem ismeri és bátortalan, hagyja el nyugodtan
  • 1 tk só
  • 1 tk currypor / én többet tettem bele és nem is a gyengébb ízűt, hanem a madras curryt, ami csípős is /
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek étkezési keményítő
végső ízesítés: só, frissen őrölt bors, csilipehely, lime lé vagy citromlé, korianderzöld / esetleg petr,zöld /



  • Az apróra vágott hagymát az olaj és vaj keverékén üvegesre pároljuk egy pici sóval, mert így könnyebben puhul.
  • Feri a receptjében külön főzi meg a reszelt burgonyát, de én rátettem a hagymára és a folyadék felét ráöntve, megfőztem, azután botmixerrel pürésítettem.
  • Hozzáöntöttem a többi folyadékot / a burgonya fajtájától függően, lehet, hogy még több folyadék kell / , a curry port is beletettem, sót és  a kockázott burgonyával együtt  a babérlevelet is. 
Ebben a sűrű lében nem a legegyszerűbb a burgonyát megfőzni, de nem lehetetlen, csak gyakrabban kell ránézni, hogy le ne égjen és többször meg kell keverni.

  • Mielőtt a burgonya megfőlne, hozzá kell adni az összevágott zellerszárat----na, én persze az elején beletettem, mert nem figyeltem a receptet, de semmi bajt nem csináltam, mert a zeller nem főlt szét. A lényeg az, hogy a burgonya se főljön szét!
  • A keményítőt a kókusztejjel kikeverve a behabarom a főzeléket, de már nem forralom, csak forralásig összemelegítem.
A főzés végeztével  sóval, frissen őrölt borssal, csilivel ízesítjük.
Tálaláskor korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel szórjuk meg.