2014. január 26., vasárnap

Tökmaglisztes pogácsa


Vettem tavaly egy csomag tökmaglisztet. Azért vettem meg, mert szerettem volna már kipróbálni a magliszteket és --szerintem--a bioboltos nem tudta az árát, mert majdnem fele annyiba került, mint  más hasonló. Alig van már belőle, mert tettem kenyérbe, lepényekbe, mártásba és most a pogácsába is kipróbáltam. Nagyon jó cucc!
Receptem van bőven, de tegnap láttam egyet a kenyeres oldalon és valamiért azt akartam kipróbálni, de most sem bírtam megállni, hogy ne változtassak rajta. Szerencsére nem rontottam el, csak az enyém nem lett olyan szép magas, mint az eredeti.
Dabi Anikó receptje után szabadon.

  • 10 dkg tökmagliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 40 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája
  • kb. 1 kis doboznyi tejföl
  • 3 kk só
  • 25 dkg ráma
  • 3 dkg élesztő felfuttatva fél dl tejben
  • sajt és tökmag
Mindent összekevertem és annyi lisztet adtam még hozzá, hogy egy viszonylag puha, de jól kezelhető tésztát kapjak. A tojások nagysága is befolyásolja a liszt mennyiségét.
Hagytam pihenni és kelni egy kicsit kb. fél órát, azután kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem a lazán felvert tojásfehérjével -- Anikóval egyetértek, mert én is így szoktam elhasználni, ha marad--megszórtam sajttal és az egyik adag talpára tökmagot ragasztottam.
Nekem gyorsabban sült,de ez meg sütő függő. 180°C-on 15 perc elég volt.



Karfiolos kéksajtos tésztaszósz


Nem vagyok  vegetariánus, de néha nagyon elegem van a húsból. Egy - egy ilyen  időszak alatt a családom is kénytelen visszafogni magát, de eddig sikerült úgy csinálnom, hogy nem nagyon szenvedték meg. Na jó, az  igazság az, hogy leggyakrabban úgy főzök, hogy a fiúknak ha lehet, legyen köretnek hús. 
Így aztán észre sem veszik, hogy egészségre nevelem őket. Legalábbis eddig  működött így a rendszer.
A húsmentes ételek igenis lehetnek finomak, táplálók, egészségesek és változatosak.
Már mondtam, hogy nálam egy étterem minősítése azzal kezdődik, hogy milyen vegetariánus étel van a kínálatban. A rántott akármik nagyon szánalmas válogatás és nagyon lusta és fantáziátlan szakácsra vall. Szerintem!
Személy szerint én szeretem az indiai konyhát, a rengeteg és változatos zöldség ételét / hús nélkül / és szeretem az olasz tészták mártásait megszámlálhatatlan változatban / hús nélkül /.
Amióta megismertem, azóta megunhatatlan --nekem mindenképp--az egyszerű olívaolajos, fokhagymás tészta. Az aglio e olio annyira egyszerű, hogy bármikor képes vagyok nekiállni, hogy elkészítsem és azt hiszem, bár még nem volt ilyen, hogy napokig elélnék rajta.
A közelmúltban sikerült vennem a mi egyszerű kis boltunkban // sok különlegességet vettem már itt / parmezán sajtot. Eddig el kellett zarándokolni érte, de most valahogy idekerült. Na azzal igazán finom ez az egyszerű tészta. Meg egy pohár borral.
A másik kedvencem a genovai pestos tészta--bazsalikom, fokhagyma, sajt, fenyőmag, olívaolaj.


A kéksajtokkkal szintén finom mártásokat lehet készíteni. Legyen bármelyik fajta, mindegyik finom lesz és egyáltalán nem kell olyan drága sajtot venni, amiből most én csináltam. Eredetileg ezt a sajtot sem erre szántam, de valahogy elveszett az eldugott sajtok között és azt gondoltam, hogy most már csak megfőzve lesz jó. 
A karfiol is maradék volt / leves után / és az eredeti szándékom az lett volna, hogy rántott karfiol legyen belőle, de nem volt kedvem hozzá, viszont lefagyasztani nem akartam, mert olyan szép volt. 
/ még mindég van két nagyobb virág belőle /
Eszembe jutott, hogy egyszer már a darált karfiolt beletettem egy hús bundájába, ami nagyon jól sikerült, ezért most itt végezte néhány darab.
  • 1 fej hagyma --- 2 gerezd fokhagyma--- 4 karfiolrózsa aprítógépben összevágva
  • bőséges olívaolaj és vaj keverékén megpároltam
  • tejszínnel öntöttem fel és összeforraltam
  • frissen őrölt bors és friss szerecsendió mellett egy kevés rózsaszín himalája sót tettem bele
  • ezután az összes sajtot / kivéve, amit a kötelező kóstolás miatt megettem /
  • a tészta főzővizéből kellett még hozzá tenni, mert sűrű lett
Mindent összeszedtem, ami minőségi, mert ez az étel most megérdemelte. Főleg a sajt miatt!
Olasz tésztát főztem --mert sznob vagyok --és ezzel kevertem össze a mártást. Sajnos csak vörösbor volt felbontva, de ha lett volna fehér, akkor tettem volna bele azt is. Biztos vagyok benne, hogy nem rontotta volna el.
A petrezselyemzöld egy kis friss ízt adott hozzá és a tányéron még meglocsoltam olívaolajjal. 
Lehet azért egyszerűbben is, de nekem most ilyen kedvem volt.