2013. augusztus 21., szerda

Cukkini rakottas burgonya takaróban


A cukkini nagyon sokoldalú zöldség. Talán még mindég nem merünk annyit kísérletezni, amennyi kihozná a sokszínűségét.
A sütemény készítés cukkinivel már nem újdonság, mégis nagyon sokan fintorognak még mindég, amikor erről hallanak. Előítélet ez, semmi más! Tessék kipróbálni egy egyszerű bögrés süteményt és szerelem lesz belőle. Sajnos nekem nincs itt ilyen receptem, de az internet bővelkedik bennük.
Nyersen is lehet enni, de aki nem elég bátor, az csak egy egyszerű salátába tegye úgy, mintha uborkát használna. Bátrabbak szintén találnak az internet segítségével recepteket a pácolt, marinírozott cukkinire.
 Leves készítésben verhetetlen!
Főzeléknek úgy, mintha tökből készítenénk, hihetetlenül finom, csak arra kell vigyázni, hogy ne főzzük pépesre, legyen roppanós.
Tészta szószok végtelen variációja létezik. Raguk alapanyagának tökéletes.
Reszelve lepényeket süthetünk belőle hasonlóan a tócsnihoz, de kenyérre való kencét is készíthetünk.
Nekem most olyan cukkinik voltak, amiből lehetett szeleteket vágni és ezeket kevés olajon átsütöttem.
Ebből készült a rakott étel.

  • nem kell nagyon vékony szeleteket vágni, mert akkor szétesik
  • a megsült cukkinik egy részét egy sütőedénybe raktam--kiolajozni csak egy picit kell, mert a cukkini is elég olajos marad
  • darált marhahúsból késztettem egy keveréket, de nem pároltam meg előre, mint általában szokták



  • a cukkinit lereszeltem finom reszelőn és besóztam, kinyomkodtam
  •  apróra vágott hagymát pároltam két gerezd fokhagymával
  • rátettem két maréknyi reszelt cukkinit és toscan fűszerkeverékkel átforgattam
  • só, bors
  • összekevertem a darált marhahússal és újra fűszereztem
A sütőedénybe tett cukkini szeletekre tettem a húsos masszát és beborítottam a maradék elősütött cukkinikkel.
Hagyományos módon krumplipürét készítettem egy fél mokkáskanálnyi frissen őrölt szerecsendióval és reszeltsajtot tettem bele bőségesen.
Egy darab tojással fogtam össze, hogy legyen tartása és a sütőben kb. 40 perc alatt összesütöttem.

A marhahúsnak egyébként is finom íze van, de így, hogy nem volt előre összesütve még különlegesebb volt. A hozzáadott reszelt cukkini pedig szaftossá tette.
Természetesen ízlés szerint variálható!

Köles tabbouleh


A tabbouleh saláta az arab konyhára jellemző. Szíriában és Libanonban népszerű, de megtalálhatjuk a török receptek között is.
Az eredeti tabbouleh kevesebb bulgurt tartalmaz és rengeteg vágott petrezselyemzöldet, ami itt salátalevélként szolgál.
A török változatban több a bulgur és ezt kisirnek nevezik.
Nincs kizárólagos elkészítési módja, a hozzávalók mennyisége változhat, de igazából itt nálunk szerintem nem is az a fontos, hogy mennyire az adott recept eredetijét készítjük el, hanem jelen esetben az, hogy egy egészséges köret, sok zöldséggel , egy saláta, ami köretként is megfelelő.
Készíthető kuszkuszból is, de én most rendhagyó módon kölesből készítettem, mert most egyik gabona féle sem volt itthon.

Kb. 5 dkg bulgurral érdemes kezdeni, ha valaki nem ismeri. Nem az íze miatt, mert az eléggé jellegtelen. Olyan íze lesz, amilyet adunk neki. Inkább a mennyiség miatt, hiszen úgy megdagad, mint a rizs.
Azután ki lehet kalkulálni, hogy hány adagra mennyi szükséges.
Lehet kevesebb gabona és több zöldség--akkor inkább saláta jellegű lesz, de lehet fordítva is és akkor tartalmasabb köret lesz belőle.
Az eredetihez jobban hasonlító változat

  • 5 dkg bulgur forró vízzel felöntve / dupla mennyiség /, addig ázzon, amíg a többi hozzávalóval elkészülünk--ha valaki nem bízik ebben a módszerben, akkor nyugodtan főzze meg kb. 5 perc alatt és hagyja állni, amíg magába szívja a vizet
  • 1 fej lilahagyma / eredetileg persze biztos nem ez / felszeletelve--nem kockázva
  • 4 közepes paradicsom a magja nélkül felkockázva
  • az uborka nem tartozik bele, de én szoktam azt is tenni hozzá felkockázva
  • 4-5-6-7 csokor petrezselyemzöld nem túl kicsire felvágva----ez a mennyiség még nálunk is túlzásnak tűnik, pedig azt gondoljuk, hogy mi ebben az országban elég sok petr.zöldet eszünk
  • egy csokor mentalevél összevágva
  • az öntet egyszerűen csak olívaolaj --ízlés szerint és citromlé, hogy kellően pikáns legyen / nekem 2 citrom leve volt rajta, de lehet több is /
Ha a menta kimarad, nem tragédia, de akkor nem az eredeti változat készül. Nekem az uborkával így sem volt az eredeti.

Láttam már olyan elkészítési módot is, amikor a felhasznált kuszkuszt nem áztatták be külön, hanem az összevágott paradicsom leve és a citromlé puhította meg. Ekkor persze a paradicsom magjait nem szabad kidobni, sőt az összes levére szükség van. Ebben az esetben hagyjuk állni legalább egy órát a salátát, hogy a kuszkusz megszívhassa magát. 

Mini palacsinták cobbler tésztából rozmaringos gyümölcsraguval


Hát, ez is úgy kezdődött, mint annyiszor máskor. Ettem volna valami édességet, de nagy kedvem nem volt hozzá, hogy el is készítsem.
Sajnos helyettem senki nem vállalja be, ezért keresgélni kezdtem az egyszerűbb édességek receptjei között.
A cobbler már többször bizonyított nálunk, nekem sem kihívás az elkészítése, de napok óta a palacsinta járt az eszembe.  Annál is inkább, mert a család egyesével ugyan, de néhány napos diétára volt fogva, ezért mindég volt okom arra, hogy ne süssek. Aztán úgy gondoltam, itt az idő, de miután nem fogyott volna el rövid időn belül, arra gondoltam, hogy mini palacsintákat készítek, de a cobbler tésztájából.
Tökéletes volt, csak kicsivel több folyadék kellett hozzá.
A benne levő cukor miatt könnyebben megéghet, ezért ajánlatos alacsonyabb hőfokon sütni. Még így is előfordult néhány sültebb szélű.
Finom édes lett, más, mint a sima palacsinta. A gyümölcsök pikáns íze jól illett hozzá.


Tészta hozzávalói

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 cs sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • kb.2,5 dl tej



A gyümölcsös ragu hozzávalói 

  • 15 szem szilva
  • 6 szem őszibarack
  • egy maréknyi mazsola
  • 3 ek cukor
  • kb. 0,5 dl balzsamecet
  • kb. 0,5 dl víz
  • 15 levél rozmaring
A barackokat meghámozom és negyedekre vágom--ha nagyobbak, akkor több darabba --, a szilvákat kimagozom és félbe vágom.
A cukrot karamellizálom, ráöntöm az ecetet--fröcsköl -- és ráteszem a gyümölcsöket is.
Ameddig a cukor feloldódik és az ecet elpárolog, addig párolom a gyümölcsöket. A keletkezett folyadék mellé öntöm a vizet és egyet forralok rajta.
Beleszórom az apróra vágott rozmaringot.