2013. február 2., szombat

Karamellizált édeskömény


Nem tartozik a recepthez, de fontosnak tartom, hogy rövid bevezetőt írjak. Az édeskömény elég karakteres ízű zöldség, erősen vagy közepesen ánizsos. Ezt vagy szereti valaki vagy nem. Lehet viszont ismerkedni vele és kóstolgatni. Érdemes!
Nekem sikerült megszeretnem, lehetett is kapni a környéken, még a helyi zöldségesnél is tudtam venni.
Azután néhány évvel ezelőtt sajnos ezt az ánizsos ízt egy CT-vizsgálatok során alkalmazott kontrasztanyaggal kellett összekapcsolnom , és ez megpecsételte ennek a zöldségnek a sorsát. Gyakorlatilag kitiltottam a konyhámból. Mindenféle ánizs illatot és ízt elviselhetetlennek tartottam. Azt viszont nehezen fogadtam el, hogy ezután nem ehetek többé édesköményt. Eltelt ugyan egy hosszabb idő, de én nem adtam föl, és amikor a közelmúltban szembe találtam magam egy gyönyörű, nagy és egészséges példánnyal, vettem egy nagy levegőt és megvettem. Fogalmam sem volt, hogy mit kezdek vele. Azt gondoltam, legfeljebb én nem eszek belőle, de a családom, ne nélkülözze, mert még elszokik tőle.
Majdnem két hétig állt a hűvös spájzban, mire beteljesedett a küldetése.
Közben nézelődtem, olvasgattam gasztro berkekben, és rátaláltam Zsófi receptjére.
Elsőre megtetszett, hiszen volt már ilyen, nála sem érhet csalódás, ezt tudtam! A bátorságom egy picit megbillent, ezért kicsit csaltam. A teljes mennyiségű köményt hagymával párosítottam, hogy kicsit enyhítsem az ízét. Jó ötlet volt, még ha kényszer szülte is!



  • 10 dkg húsos bacon kockát olívaolajon kipirítottam és kiszedtem az edényből
  • 2 evőkanál cukrot karamellizáltam a visszamaradt olajban amihez adtam kb. 5 dkg vajat is
  • beletettem a felszeletelt édeskömény gumót és az egy fej hagymát, amit szintén csíkokra vágtam
  • kicsit összepirítottam, hogy barnás színt kapjon, sóztam, borsoztam és beletettem egy citrom reszelt héját / nekem nem kellett víz a pároláshoz, így éppen jó roppanós lett / 
  • visszatettem a bacon kockákat és még kevergetve közepes hőfokon összepároltam
  • vágott petrezselyemzöldet lehet beletenni
A petrezselyemzöldet én összekevertem olívaolajjal és ezzel díszítettem a tányért.
A főtt tojás a hűtőben volt, gondoltam, jó lesz mellé, mert ez most egy hirtelen ötlettől vezérelve készült el és nem volt mihez köretként enni, de magában kevés lett volna. Néhány kicsi szelet sült csirkemellet is találtam, úgyhogy a férjemnek sikerült egy elfogadható adagot összehozni belőle.
Azt hiszem újból egymásra fogunk találni, de nem szabad siettetni a folyamatot.