2013. január 2., szerda

Tökmagos pogácsa


Pogácsát sütni nem is olyan nehéz, csak elhatározás kell hozzá. Régi sikertelen próbálkozásaim hosszú időre elvették a kedvem, de az utóbbi években újból elkezdtem ismerkedni vele. Rájöttem, hogy a hajtogatott tészta sokat javít a pogácsa minőségén és egy kis gyakorlással nem kell rémálommá válnia a sütésnek.
Igaz, a lisztes nyújtólapot nem igen lehet félretenni, de lehet mellette mást is csinálni, amíg a tészta vár a sorára.
Ma már azt mondom, megéri!
Limara jól bevált kenyere mellett, sok jól bevált egyéb receptje is van.
Ennek a -- és még több -- pogácsának a receptje megjelent a Stahl magazinban is. Igaz, ez éppen nem hajtogatott tésztával készült, de én  " időmilliomosként ", most így csináltam.



  • 1/2 dl tej---1 teásk. cukor---3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg tökmag összevágva
  • 60 dkg liszt
  • 2 ek. burg. pehely --/ ez eredetileg nincs benne /
  • 1 kanál só
  • 25 dkg vaj / margarin /
  • 1 tojás sárgája-- / eredetileg egy egész tojás /
  • 2,5 dl tejföl -- sűrű, zsíros tejföl
  • a tészta állagán lehet, hogy igazítani kell a tojás nagysága miatt illetve a tejföl sűrűsége miatt
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral együtt.
A hideg margarint én egy késes robotgépben összekevertem a liszt felével.
A liszt másik felét kenyérsütőgépbe tettem az élesztővel, burg.pehellyel, a tojással és a tejföllel együtt.
Hozzáadtam a robotgéppel elkevert margarinos lisztet és a géppel kidagasztottam a tésztát.
A végén belekevertem a z összevágott tökmagot is, de hagytam belőle egy maréknyit.

Nem tettem hűtőbe, de fél órát hagytam kelni, pihenni.
Ezután háromszor meghajtogattam-- hajtogatások közben hagytam legalább húsz percet pihenni.
Az utolsó pihentetés után kinyújtottam ujjnyi vastagra.
Tetejét lekentem a tojás fehérjével, megszórtam a félretett tökmaggal és késsel rácsosra mintáztam.  Kicsi formával kiszaggattam.
Az én pogácsáim azért ilyen csámpásak, mert a tésztát úgy szaggattam ki, hogy a maradékot mindég aláhajtottam a következő alá. Így nem lesz leeső tészta, igaz, nem is olyan szépek a pogácsák.
Lehet persze szépeket is formázni és a leeső darabokat újból összegyúrni, de én házi használatra szoktam így csinálni.


A sütőlapra sorakoztatott pogácsákat még hagytam fél órát kelni, azután kb. 180˘C-os / máshol 200 fok / sütőben  15-20 perc alatt megsütöttem.
Nekem 78 db lett belőle.

Ételfotók, amelyekhez sosem készült el a recept


Sokszor készítek májkrémet csirkemájból. Többféle ízesítést próbáltam és azt hiszem ennek még nincs vége, hiszen a variációk lehetősége végtelen.
Itt ezen a krémen barnított zsályás vaj van, nagyon különleges íze volt és valóban szigeteli is a krémet.


Török cukkinikrém---arra emlékszem, hogy jó íze volt és arra is, hogy máskor is el akartam készíteni, de sajnos olyan sokáig váratott magára a leírása, hogy elfelejtettem, mit tettem bele.


Cukkini rakottas-----fogalmam sincs,hogy  miből- és hogyan készítettem! Azért jól néz ki, nem?


Nagyon kedvező áron tudtam venni    -- szerintem jó minőségű -- polip konzervet, és ezt a salátát készítettem belőle. Két konzervből bőséges három adagos vacsora lett.


Halpaprikás afrikai harcsából.


Húsvét óta váratott magára, de már nem tudom, hol a recept, pedig gluténmentes répatortát sütöttem.


Egyszerű sajtos, de olyan jó fázisképeket készítettem a tésztáról, hogy ezért akartam leírni. Laza volt, könnyű és finom!


Burgonyás pizza ---- nem akartam elhinni, hogy valóban jó, ezért megsütöttem.
Teljeskiőrlésű lisztből készült tészta, nagyon vékonyra szeletelt nyers burgonyával a tetején és apróra vágott rozmaring levelekkel megszórva.
Valóban nagyon finom!


A tulipán a kertből van, ebből is látszik, hogy mikor sültek ki a zsömlék.


Spárgás lepény paradicsom salátával.


Egy sajttorta, aminek a krémje zselatin helyet fehér csokoládéval van megkötve. Friss eperkrémmel körítve.
A fehércsokis ötlet Latsia blogjáról van " átemelve " , és nagyon bevált.


Valahol biztosan megtalálnám ennek a csokis keksznek a receptjét, de most nem tudom, hol a papír cetli?
A krém mellette valószínűleg a Lemon curd, ami sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.


Nem az első adag és készült diabetikus változatban is. A recept megtalálható itt a blogon is.


A csokis pöfeteg méltán népszerű sütemény, mert nagyon egyszerű és nagyon látványos. Ezek lettek a legszebbek, pedig többször megsütöttem már.


Ez a padlizsán dzsem nem lett olyan, mint az eredeti. A színe semmiképpen, az ízét nem tudom.
Érdekes, hogy egy ilyen népszerű zöldségből lehet lekvárt is készíteni.


Ez a rétes egy  hamis leveles tésztából készült. Valószínűleg az elmélet jó, de nálam a gyakorlat nem hozta a várt eredményt. Gyanítom, hogy ez sem a recept hibája, hiszen olyan bloggertől van, akinek elhiszem, hogy jó a leírás.


Diabetikus-sütőtökös sajttorta.
Szerintem finom volt, benne a nem túl olcsó xilit, de nem lett olyan sikere, amilyet gondoltam.:((


Ennél az édességnél a sodó volt a lényeg.
Azt hiszem ez volt az első saját készítésű sodóm és annyira finom, laza és habos volt, hogy egészen elérzékenyültem. Még másnap is ilyen volt. A recept egy régebbi szakácskönyvből való, semmi különlegesség nincs benne.