2012. december 1., szombat

Csicsókás-sütőtökös egytál


Egyszer vettem csicsókát és arra gondoltam, jó lenne, ha nekem is lenne a kertemben. Volt közte néhány  szép darab, ami nem volt nagyon rücskös, ezért úgy gondoltam, hogy elültetem. Elvágtam két darabot és szépen elástam. Az első évben még nem termett, de a következőben már volt annyi, hogy azt mondhattam, sikerült. Hatalmas példányok vannak, de bőven van kicsi is, ezért most mindenbe teszek, amibe csak lehet.
Nyersen is nagyon finom vagy salátába is lehet tenni. Pürét is lehet belőle készíteni, csak kicsit vizesebb, mint a krumpli, de össze lehet főzni vele és akkor lesz egy kis tartása.
Krémlevest is lehet készíteni, én a múltkor sütőtökkel főztem össze. Ez egy fotózáshoz készült és ebből volt  maradék bőven, amivel kezdeni kellett valamit.


A mennyiségek nem számítanak, tetszőlegesen lehet összeállítani.

  • Olajon és vajon nagyobb kockákra vágott hagymát fonnyasztottam néhány gerezd fokhagymával
  • A csicsóka és tök kockákat hozzáadtam, fűszereztem provanszi keverékkel, borssal és meg is sóztam 
  • Erős tűzön összepirítottam, hogy ne engedjen levet, hanem süljön egy kicsit
  • 2 tojást elkevertem 1,5 dl főzőtejszínnel és leöntöttem vele a zöldségeket
  • Az egytálétel jellegét a kolbász adta / finom, csípős házi kolbász /


Megszórtam bőségesen reszelt sajttal, hogy legyen egy kis ropogós réteg is rajta.


Kb. fél óra alatt megsült 170°C.on.
Édeskés íze volt a sütőtöktől és édeskés ízt adott a csicsóka is. Aki nem kedveli így, annak azt javaslom, hogy fűszerezze erősebben ill. sózza meg jobban, de semmiképp ne mondjon le az ilyen egyszerűen elkészíthető ételekről.
Tökéletes vacsora étel!