2012. június 2., szombat

Őszibarackos lepény



Gyors sütemény receptet kerestem egy lapjaira szétesett süteményes szakácskönyvből. Nem azért esett szét, mert annyit használtam, de valószínűleg az is oka volt a feltehetőleg silány kötés mellett.
Sütöttem már belőle az elmúlt húsz év alatt, és úgy emlékszem, nem a recept volt a hibás, ha valamelyik sütemény nem sikerült.
Sosem volt erősségem a leírások pontos betartása, ezért a sütemény készítés is háttérbe szorult a főzéssel szemben. Ma már bátrabban nyúlok a receptekhez, pedig néha megbosszulja magát.
Ezt is átalakítottam egy kicsit, bár a tészta összetevőin alapjaiban nem változtattam.

  • 5 db tojás / külön a sárgája és fehérje /
  • 25 dkg porcukor / én 20 dkg barnacukrot használtam /
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 citrom héja és leve / én most kihagytam /
  • 15 dkg rétesliszt / nekem grahamliszt /
  • 10 dkg olvasztott vaj / nekem kb. 1/2 dl olaj /
  • a grahamliszt miatt kellett egy kevés tej, mert nagyon sűrű volt a tészta /
  • 1 ü. őszibarack befőtt vagy friss őszibarack
  • két marék diót törtem durvára ---- ez a receptben nem szerepelt
  • csokoládéval vontam be a süteményt ------ ezt sem írja a recept


A tojásfehérjékből habot verünk.
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, beletesszük a citromot és a sütőporos lisztet.
Lazán belekeverjük a felvert habot és az olajat.
Sütőpapíros tepsibe öntjük és megszórjuk a kockákra vágott barackkal.
A durvára tört diót ezek után szórtam a tészta tetejére.
A süteményt 170°C-os sütőben sütöttem kb. 45 percig. Félidőben letakartam fóliával.
Sütés után porcukorral megszórtam a tetejét és kiborítottam egy deszkára, mert a barackok mind leszálltak a tészta aljára, így pedig felülre kerültek.
Amikor kihűlt, olvasztott csokoládéval öntöttem le.



Nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható sütemény. Ha nekem sikerült, akkor másnak is fog. Ebben biztos vagyok.