2012. május 28., hétfő

Lencseragu sült oldalassal


Régóta barátkozom a gondolattal, hogy a mi hagyományos pörköltünk helyett kipróbáljam az angol raguk alapjául szolgáló zöldségekkel elkészíteni az ételeket.
Ha jól emlékszem a hagyma, sárgarépa és zellerszár mindig benne van.
A sütőben készített raguknál már többször használtam a hasonló alapot, de ott mindig került bele még több fajta zöldség és valamilyen hús is.
Ehhez hasonló lencsés ragut is láttam valamelyik főzőműsorban, de pontosan nem tudom, hogyan készült.  Az biztos, hogy a fent említett zöldség hármas benne volt.

Olívaolajon megpároltam a nagyobb kockákra vágott hagymát, hozzáadtam a felaprított zellerszárat és sárgarépát.
Beleöntöttem a félig megfőzött lencsét és belekevertem egy kevés sűrített paradicsomot./ ne legyen paradicsom ízű /
Összeforraltam, ezután felöntöttem zöldség alaplével, ami most leveskockából készült.
Kevés lé kell csak rá, mert az a cél, hogy amikor elkészül, ne maradjon alatta szinte semmi.
Ízesítettem a kedvenc provanszi fűszerkeverékemmel, sóval, borssal.

Pontos mennyiségeket azért nem írok, mert az étel semmit sem veszít élvezeti értékéből, ha a különféle zöldségek aránya más lesz.

Lehet bele tenni még apróra vágott piros kaliforniai paprikát is / készítettem ilyen változatot is már /


Most én oldalast sütöttem , mert úgy gondoltam, a csirke nem illene hozzá.

Krumplileves pestóval


Bazsalikom pesto: konyhai robotgépben összevagdaljuk és elkeverjük a bazsalikom leveleket, valamilyen magot / fenyőmag, mandula, mogyoró, dió, kesudió / , kemény sajtot / grana padano, parmesan,/ , fokhagymát, sót, borsot és olívaolajat.


  • 3-4 szelet húsos füstöltszalonna
  • 45 dkg hagyma felkockázva
  • 45 dkg krumpli felkockázva
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 6 dl húsalaplé
  • 6 dl tej
  • 10 dkg apró tészta / pl. kagyló /
  • 1,5 dl tejszín
  • friss, aprított petr.zöld
  • 2 ek pesto
  • frissen reszelt parmezan
  • pirított kenyérszeletek



A felcsíkozott szalonnát süssük ki, ezután tegyük bele a vajat, a hagymát, fonnyasszuk meg és adjuk hozzá a krumplit is. 
Pirítsuk együtt kb. 10 percig, azután öntsük fel az alaplével és a tejjel. 
Forraljuk fel és főzzük tovább néhány percig, azután tegyük bele a tésztát.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára.
Öntsük bele a tejszínt, forraljuk össze
Adjuk hozzá a petr.zöldet és a pestot.

Tálalásnál reszeljünk rá sajtot és adjunk mellé fokhagymás pirítóst vagy pestoval megkent pirított kiflikarikákat.

Nekem sűrűnek tűnt a leves, ezért több folyadékkal készítettem, de ez egyéni ízlés függvénye. 
Nagyon finom, különleges és egyszerűen elkészíthető leves.