2012. március 31., szombat

Lazacos rizottó


A lazac és az afrikai harcsa darabjainak leggazdaságosabb felhasználása volt a rizottó.
Nem készítek gyakran rizottót, mert ez igazából csak frissen jó, hiszen ha sokat áll, akkor a szaftos levét felszívja a rizs és száraz lesz.
A rizottó állagát illetően nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetűek és puhábbak. 
Kell hozzá rizottó rizs, mert az megfől ugyan, de mégsem lesz teljesen puha. Kicsit olyan, mint az al dante tészta.
Láttam már olyan rizottót a főzőműsorokban, ami szinte főzelék szerűen szaftos, de olyat is,ami csak krémes. Annyi azonban biztos, hogy nem száraz.
Fehérbor is kell bele, ezt még sosem spóroltam ki. Annál is inkább, mert a maradék jól esik utána is.

  • 2,5 dk apró bacon kocka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 30 dkg arborio rizs
  • kb. 1 lit. alaplé
  • petr.zöld
  • 5 dkg vaj
  • olívaolaj
  • só, bors
A halkockákat először külön megpároltam egy hagymás alapon és csak akkor kevertem a rizshez, amikor már majdnem elkészült. Természetesen teljesen megízesítettem, mert a rizzsel együtt már nem lehetett annyi ideig főzni, amíg átveszi az ízeket.


Az olajon megfuttattam a bacon kockákat és rátettem a z összevágott hagymát is. Kicsit összepároltam, azután ráöntöttem a bort és elfőztem belőle az alkoholt.
Beletettem a rizst és innentől kezdve nem hagytam magára hosszabb időre. Tulajdonképpen egyáltalán ne hagyjuk magára, hiszen folyamatosan adagolni kell az alaplevet.
Nagyjából 15-20 perc alatt készül el.
Főzés közben kóstoljuk meg, hogy a rizs mennyire kemény még. Ha elkészült, egy darab vajjal tehetjük krémesebbé.
Ha az étel jellege megengedi, ilyenkor keverjünk bele reszelt parmezán- vagy parmezán jellegű sajtot.
Nekem ebben a halas rizottóban nem volt sajt, nem is hiányzott. Volt viszont bőségesen friss, aprított petrezselyemzöld.
A citromlé kellemes, friss ízt adott az ételnek.

Lazac steak barna rizzsel és zöldség raguval



Csak azért mentem el az Auchan-ba, hogy halat vegyek. Ez a legközelebbi beszerzési lehetőség, ezzel kell beérni. Nem érdemes egy alkalomra való menyiséget venni, mert mindenből van leeső maradék és nagyobb mennyiségből jobban lehet osztani.
Amikor eltettem a halakat, előkészítettem egy rizottóhoz való adagot, ami vegyes volt a lazac és az afrikai harcsa darabjaiból. Azt már a múlt héten megfőztem, most a lazac volt soron.

A fagyasztóból kivett halat kiolvasztottam, kicsit besóztam, megborsoztam, rákentem a leves főzésénél megmaradt reszelt gyömbért és rácsavartam a szeletekre egy fél citromot. Jó sok lé jött ki belőle, ezért jól látszott kb. öt perc múlva, hogyan főzte meg a halat a citrom.
Legközelebb igazi ceviche-t / szevicse / készítek majd belőle.

A zöldségraguhoz répakarikákat,  cukkinit, gombát, brokkolit, karfiolt tettem  és vajas olajon összepároltam.
Besűrítettem egy fél zacskónyi vargányagomba krémleves alappal és tejszínnel.

Gyakran használok barna rizst, most is azt főztem, hogy a férfi gyomornak is elég laktató legyen.
A pácolt halat szintén vajas olívaolajon sütöttem meg.
Sikerült nem kiszárítani, mert hamar megsül, csalóka lehet a sütési idő.

Fűszeres-citrusos bableves avagy GoodFood magyarul


Ebből a fényképből ugyan nem látszik, mit rejtett a tányér, de én tudom, hogy nagyon finom volt.
Nekem tetszett a GoodFood első száma is. Nem tudom hasonlítani az eredetihez, de tudom hasonlítani a többi itthonihoz. Szinte mindegyik újonnan megjelenő újságot megvettem, mert kíváncsi voltam rá. Volt, amit elő is fizettem, azután alig vártam, hogy leteljen az idő.

A most megjelenő Fahéj nevű újságot is megnéztem, de az első számban megtalálható receptek és a magasztalt igényesség  sem volt nekem  elég meggyőző, hogy kifizessek érte 800 ft-ot. Igaz, hogy negyedévente jelenik majd meg, így már nem olyan drága, de nekem kevés. Biztosan megtalálja a célközönségét.
A második GoodFood nekem hasonlóképpen tetszik, mint az első. A mai levest onnan választottam, mert délelőtt még nem volt elképzelésem, mit főzzek?
A címben szereplő magyarosítás nem véletlen. Abból főztem, amit itthon találtam.

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej hagyma
  • 45 dkg sárgarépa
  • 1 ek. garam masala
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 narancs leve / nekem 3 db mandarin /
  • 1 lit. zöldség alaplé / nekem leveskockából /
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dob. babkonzerv / nekem csicseriborsó /
  • 2 ek. korianderzöld / nekem petr.zöld /
  • csilit és frissen őrölt borsot csak én tettem bele
A hagymát megfonnyasztjuk az olajon az összevágott répával együtt.
Hozzáadjuk a garam masalát és a gyömbért és összesütjük.
Beletesszük a narancslevet, az alaplét és összeforraljuk.
Amikor megpuhult a répa, beleöntjük a kókusztejet is és botmixerrel pürésítjük.
Ezután tesszük bele a leöblített babot és összeforraljuk.
Tálaláskor kerül bele a korianderzöld.

Most vettem csak észre, hogy sót sem írt a recept, de nekem ez teljesen egyértelmű volt, tehát tettem bele.
Nekünk nagyon ízlett, megjegyezendő recept.