2012. március 17., szombat

Kapris, kapros húsgolyók


Az úgy volt, hogy svéd húsgolyókat akartam készíteni ebédre. Előző nap vettem meg a darált marhahúst, mert azt gondoltam, az kell hozzá. Aztán még azt is gondoltam, hogy kapribogyó is van benne, az meg szinte mindég van itthon, akkor semmi baj nem jöhet.
Az már csak itthon jutott eszembe --- 15-én --- , hogy mintha kapor is lenne benne. Nosza, internet ill. a saját blogom. Mind a kettő azt mutatta, hogy igen a kapor az kell. Hát, nekem nem volt. Legalábbis olyan nem, amit belekeverhettem volna a húsba. Olyan volt, amit még a kovászos uborkához tettem el, de az legfeljebb ízfokozónak volt jó.


  • Elkészült a húsgolyó a lehető legegyszerűbb fűszerezéssel és ki is sütöttem őket kevés olajon.
  • Jó kis pörzs anyag maradt az edény alján.
  • Ebbe tettem apróra vágott hagymát, amit megfonnyasztottam, de nem pirítottam meg.
  • Lisztet szórtam rá és amikor kicsit lepirult, akkor felengedtem vízzel. Megsóztam.
  • Beletettem az összevágott kapribogyót, a szálas kaprot és jól kiforraltam.
  • Visszatettem a húsgolyókat, ízesítettem a kapri levével és kidobtam belőle a kaprot. 
  • Besűrítettem a forralással és borsot tekertem bele.
  • Sütőben sült cikkekre vágott krumplival tálaltam.


Nem az készült, amit elterveztem, de semmivel sem lett gyengébb minőségű, sőt!
Ízes, pikáns, nagyon finom lett.

Medvehagymás répafasírt feketeretek salátával


Tavasszal gyakran küzdenek az emberek vitamin hiánnyal. Ez a saláta még nem a friss zöldségekből készült, de vitamin azért ebben is van. Nyers zöldségek csak egészségesek lehetnek.

  • 2 nagyobb feketeretket durvára reszeltem és besóztam
  • kb. bő fél órai állás után vízzel le is öblítettem, hogy ne legyen sós
  • 1 nagyobb uborkát szintén durvára reszeltem
  • az uborkának megfelelő mennyiségű nyers sütni való tököt finomra reszeltem---a tök kellemesen megédesítette a keveréket, nem kellett hozzá más édesítő
  • görög joghurtot kevertem hozzá, borsot tekertem rá és meglocsoltam olívaolajjal
Ha a feketeretket besózzuk, akkor a só minden puffasztó, gázkeltő hatását kiszívja.
Igazából ez volt a sült hurka körete, de a répafasírttal is finom volt. Vacsorára éppen megfelelő.


A répafasírthoz finomra reszeltem a répát kb. 1/2 kg-ot. Tettem bele 2 db tojást, 1 ek. za'atar keveréket, medvehagymát -- most még a fagyasztóból -- , friss petrezselyemzöldet és annyi lisztet, hogy formázható legyen a massza. Sóztam, borsoztam és kevés olajon lapos fasírtokat sütöttem belőle.
Érdekes volt, hogy nyersen kissé kesernyés volt a massza, először meg is ijedtem, hogy mi lesz ebből? Azt hiszem leginkább a teljeskiőrlésű tönkölyliszt volt a ludas.
Megsülve viszont finom lett!

Tavaszi nap volt ma


Már kibújtak a földből ennek a virágnak az első gyenge hajtásai. 
Gyönyörűek, amikor kinyílnak! Állítólag van rózsaszín és fehér is , de ettől a kéktől biztosan nincs szebb!



Gluténmentes torta, de nem írok receptet, mert én is most keresgéltem a net-en. Nincs benne még mandulaliszt sem, keményítő sem, de van benne 6 db. tojás.
Nálunk a kis boltban ma  már 60 ft. volt a tojás darabja.

Sütőben sült zeller és képek recept nélkül


Ez már nem az első zeller sütésem. Mindig azt gondoltam magamról, hogy én nem eszem meg a zellert, de az ízét szeretem. Nem is ettem meg. Mostanáig.
Sajnálom, de nem emlékszem, hol olvastam először arról, hogy a zellert is meg lehet sütni úgy, mint a krumplit.
Gyanítom, valamelyik vegetariánus blog lehet a ludas ebben a dologban. Mindig szerettem ilyen recepteket olvasgatni, mert ők nagyon finom zöldséges ételeket készítenek, erre pedig minden húsevőnek is szüksége van. Az egészséges étkezésben nem zárják ki egymást.

Ez a sült zeller úgy készül, hogy felszeleteljük a zellert csíkokra, befűszerezzük -- én olajat is öntök rá --- és betesszük a sütőbe sülni. Megsütjük, mint a krumplit.
Az utóbbi években én egyébként is a sütőben sütöm a krumplit, hogy elkerüljem az olajban sütést, ugyanis a rántott húsról én sem tudok lemondani.

Frissen kicsit ropogós, de hamar megpuhul, ami engem egy cseppet sem zavar. Pontosabban nálunk senkit nem zavar.
A sült zeller kissé édeskés és nagyon-nagyon finom. Délután folyamatosan rájártam.
Szerintem így még azokkal a gyerekekkel is megetethető, akik egyébként hallani sem akarnak róla.



Számtalan receptet lehet találni erről a süteményről, én is az interneten kerestem, mert eddig még sosem sütöttem. Az kiderült viszont, hogy a  pávaszem néven elterjedt változat egyáltalán nem ilyen, hanem egy piskótás fajta. Ezt macskaszemnek hívják.


Megpróbáltam egy autentikus Cézár salátát készíteni, de nem az lett a végeredmény.
A római saláta stimmelt, a krutonokat is én sütöttem, de végül került bele sült csirkehús is, meg sajt a tetejére, hogy laktatóbb legyen. Állítólag az eredeti nem ilyen. Hát, ez van!


Egy két decis üveg jobb minőségű vodka, nem olcsó, de mégis megéri házi vanília kivonatot készíteni.



Ez egy régebbi kép, de amikor ki akartam törölni, úgy döntöttem, megmentem, ugyanis a hús mellé készült burgonyapürés köret nagyon finom volt.
A pürébe belekevertem  lilahagymát és félbevágott szőlőszemeket, amit előzőleg összepároltam. Talán nem a rántotthús a legideálisabb mellé, de sültek köreteként megállja a helyét.


Ne ítéljen el senki, de nekem tetszik ez a kép. Szeretem a rántott velőt és ez nagyon ínycsiklandozó látvány.
Volt mellette több kép is, de az ügyetlenségemnek köszönhetően, eltűntek. Ritkán vacakolok a velő tisztításával, a panírozása sem a legegyszerűbb, ezért nem lett folytatása a kép sorozatnak.

Nem a leves a lényeg, hanem ami benne van-----lenmagos sajt tekercs


Volt már hasonló levesbetétem, de ott a magok voltak túlsúlyban, itt most inkább a sajt.
Hasonló, olvasztott sajtból készült levesbetétet is készítettem már többször. Most össszekotyvasztottam a kettőt. 


A mennyiségek tetszőlegesek, de kb. ebből állt.

  • 20 dkg durvára reszelt trappista sajt
  • 5 dkg apró bacon kocka
  • 2 ek. lenmag
A pizzasütőmre tettem sütőpapírt, így ment a sütőbe, hogy alúlról is jól érje a meleg.
Addig sütöttem, amíg kellően összeolvadt és kapott egy kis színt is.


Egy ideig hagytam hűlni, de akinek azbeszt keze van, melegebben is dolgozhat vele.
Vigyázni kell a sajttal, mert sokáig nagyon meleg marad!
Amikor már nem forró, de még formázható, akkor feltekertem. Azért két oldalról, mert egyébként nagyon vastag lett volna levesbetétként.



Vékonyra felszeleteltem és félre tettem. A széle kissé töredezik, mert hamarabb kihűl, de ezt nagy örömmel ropogtatta el a férjem még ebéd előtt. Nem baj, ha kihűl, mert a forró levesben átmelegszik majd.



Méreg a konyhában


 Ezeket a képeket nem most készítettem, de eddig annyira dühös voltam, hogy nem is akartam vele foglalkozni.
Nem tudom, milyen márkanév ez, de általában nem szoktam a reklámoknak hinni. Azt hiszem sosem tudnék olyan reklámot készíteni, amelyik hülyét  csinál az emberekből és akik írják, azok már a kezdetén tudják, hogy értelmetlen, de ezért fizetik őket.

Volt olyan alufólia, ami régi márkanévvel volt ellátva, de a guriga széle be volt nyomódva, amiért a letekeréskor a fólia széle folytonosan beszakadt. Megpróbáltam késsel kiegyenesíteni, de rosszabb lett. A többsége a kukába került, mert spirálosan szakadt minden próbálkozásnál.
Volt " no name " is, ami használható volt.
Most akkor melyiket???


Ennek a sütőzacskónak a márkája nem újkeletű, de eddig sem a neve miatt vettem.
Ezután viszont sehogy sem fogom venni!
A negyedik zacskó is áteresztette a folyadékot, lassan már elfogyott a páclé a zöldségekről.
Igazi lyukat nem láttam, valószínűleg a hegesztés volt rossz az oldalán.
 

Azután a zacskó végén is folyni kezdett a lé. Na, ekkorra már nagyon elfogyott a türelmem.
Több zacskóval nem akartam kísérletezni, ezért elkötöttem a másik végét is, de az oldalán továbbra is eresztett.

Ezt hagyta maga után, mikor elvettem a konyha pultról, hogy betegyem a tepsibe.
Természetesen a tepsit is jó alaposan kibéleltem!
A maradék sütőzacskókat meg a kukába dobtam.