2012. március 5., hétfő

Bónusz Brigád bónusz jegye


Igen, ezek tényleg azok! Nem kell fintorogni, tessék megkóstolni. Volt szerencsém sok évvel ezelőtt kamikaze módjára békacombot enni és nekem akkor is ízlett. Azóta is jó emlékeim voltak és szerettem volna újból enni, de mostanáig nem került rá sor. / a kép nem a mostani ebédről készült /

Történt, hogy tavaly nyár végén a Bónusz Brigád egy féláras bónuszt árult egy közeli étterembe. Azt hiszem erre mondják, hogy közép kategóriás. Úgy gondolom, hogy egy ilyennek azért adnia kellene magára, mert ide járhatnának mondjuk 2-3 havonta a közép kategóriás fizetéssel rendelkezők.
Kicsit elfelejtettük ezt a bónuszt és mielőtt lejárt volna, gyorsan döntöttünk és elmentünk, hogy áldozzunk a gasztronómia oltárán.

Étteremben én olyat szeretek enni, amit otthon nem tudok vagy nem lehet elkészíteni. Nem fizetek egy szelet rántott húsért annyit, amennyiből vehetek egy kiló húst. Szeretek főzni, ennek ellenkezője nálam nem lehet indok.
A bónuszunk két személyre szólt, mivel féláron ehettünk, én olyat kerestem, amiért biztosan nem fizetnék teljes árat. Nem csak azért, mert drága lehet, hanem azért sem, mert nem tudom, milyen minőséget adnak azért az árért.

Most mondjam azt, hogy nem csalódtam a magyar éttermi hozzá állásban?

Előétel: Fekete kagyló saláta ágyon
A salátalevél az a külső, kicsit hibás, enyhén barnult szélű volt, amit én itthon gondolkodás nélkül kidobok.
Volt két ilyen cafat a tányéron, ezen voltak a kagylók. 10 db. Nekem koszosnak is tűntek. Kicsi szöszök voltak rajtuk és olyan volt, mintha / sáros / koszos lenne. A férjem szerint száraz volt. Nekem először nem tűnt annak, de később már én is úgy éreztem, mert az íze is olyan volt, mintha húslevesben főzték volna meg.
Miért vártam én arra a vajas- fokhagymás - fehérborban párolt petrezselymes kagylóra?
Ezen kívül semmi mást nem adtak mellé. Ja, de! Citromot.
 Egy szelet pirítóst azért meg tudtam volna enni.  / 1550 ft /

Főétel: Békacombok rántva grillezett zöldségekkel
A békacomb finom volt, erről nem érdemes többet beszélni.
A grillezett zöldségekről kérdeztem a pincért, mert érdekelt, hogy a klasszikus mirelit mexikói vegyes zöldséget adják vagy valóban zöldség szeleteket.Azt mondta, van benne répa, brokkoli. Na, gondoltam, akkor ez jó lesz.
Az ízével nem is lett volna baj, de a sok színes répa szelet között alig találtam meg azt a két pici brokkolit, amiről szó volt. A sok répa mellett volt még benne zöld színű bab, amit én nagyon szeretek, de úgy gondoltam,  ebben az árkategóriában egyébként nem kérném.
A tányér díszítése egy kupac  káposztasaláta volt egy selejtes zöldsaláta darabbal és egy uborka szelettel.
A grillezett zöldségek mellé minek egy ilyen díszítés????
A tányér körbe volt szórva szárított petrezselyemzölddel.

A pincér javaslatára a férjem a Szapáry máj mellé köretnek rokfortos salátát evett. Rokfort egy ilyen étteremben? Ezt már akkor sem hittem el, amikor kimondta, de azt hiszem a pincér elhitte.
A saláta nagy baklövés volt, mert ide egyáltalán nem illett. A zöldsaláta olyan volt, mint az én tányéromon / kukába való/. A paradicsom tél közepén nem szerencsés választás, talán ezért nem is volt benne sok. Volt viszont uborka bőségesen. A borjúmáj, amire velőragut tesznek valami más körettel szerintem jobb ízű lett volna. A pincér szerint ez " be szokott jönni ".
Hát, nekem nem jött be!

Arra gondoltunk, hogy iszunk egy pohár bort az ebédhez, de ezek után már nem mertem megkockáztatni, hogy 500 ft / dl -ért  vajon milyen bort kapunk?

Megnéztük a desszerteket, de olyan töménynek tűntek, hogy nem bírtuk volna megenni.
Palacsinta 1, 2, 3, 4 variációban. Túrógombóc 1, 2, 3 variációban. Somlói galuska.

Tulajdonképpen azt, hogy közép kategóriás-e az étterem csak szubjektív véleményem, nem tudom, valóban annak számít-e?
A Sztroganoff bélszín köret nélkül majdnem négyezer ft volt. Majdnem ennyibe került a bélszín szeletből készült étel is. Tudomásom szerint a sztroganoff ---  bélszín csíkokból készül, amit gyanítom, nem a legnemesebb hús részből darabolnak fel. Elég furcsa árkalkuláció. A bizalom itt el is veszett volna, ha ezzel kezdem az étlap olvasást.
Tulajdonképpen kacsát kerestem, de csak csirke és pulyka volt.
Hal étel is volt bőségesen, de arra gondoltam, hogy a harcsa ragu biztosan afrikai harcsából van, amiről én azt gondoltam, hogy ezt én is meg tudom venni a hiperekben.

Ez a vélemény szubjektív, nem tudományos és nem alapszik széleskörű tapasztalaton, de ha így haladunk, a tapasztalatom sosem lesz széleskörű.
Nekem nincs annyi pénzem éttermi számlára, hogy ilyen minőségért adjam ki. Eredeti áron viszont valószínűleg sosem ebédeltem volna itt. Itt sem!

Köszönöm a Bónusz Brigádnak, hogy lehetőséget adott egy emlékezetes étterem látogatásra.