2012. február 22., szerda

Világhírű a magyar gasztronómia ! / ?? / Tehetek érte valamit?

Nem szándékozom beleásni magam a gasztronómia rejtelmeibe. Vannak erre avatottabb emberek nálam. Szívesen tanulok olyanoktól, akik meggyőzően hirdetik a tanokat , bár talán, hogy ki a meggyőző számomra, az szubjektív. Olyanokat tudok én is meggyőzni valamiről, akik engem tartanak hitelesnek. Na jó, nem bonyolítom tovább.

Arról  van szó, hogy mostanában a TV Paprika  műsorai igen erősen felzaklatnak, és akkor nagyon visszafogottan beszélek erről.
Bede Robi néhány éve / na jó, az elején / a kedvencem volt, aztán kicsit sokat színészkedett --  nem kellett volna -- , azután pedig sutba vágva a magyar nyelvtant, kezdett el magyaros ételeket főzni. Hűségesen követte Sera is.
Miért kell azt mondani a húsra, hogy husi?
Miért kell azt mondani a répára, hogy Ő?
Miért kell megszemélyesíteni a tárgyakat?
Ki- és mikor találta ki ezt a baromságot?????
Ki fogja - és mikor kitörölni a magyar szóhasználatból ezeket a kifejezéseket?
Ki fogja legalább a tv-ből kitiltani az ilyen beszédet?
Szegény Montágh Imre és szegény Grétsy László!!!  Mit vétettek az utókornak?
Nincs senki helyettük, aki szóvá tenné ezt az anomáliát?

Nem Őt, hanem AZT!!!!!!!!!!!


Amiért tulajdonképpen elkezdtem írni, az az egyik műsor, amiben magyaros ételeket főztek egy húsos és egy vega változatban.
A címe: Jó szakács, rossz szakács

Gulyást főztek és ilyeneket hallottam közben

  • a húskockákat először külön megsütjük, mert ettől lesz pörkölt az étel
  • a gulyás mindég két edényben készül, az egyikben a húst sütjük, a másikban a zöldségeket
  • finom füstölt paprikát használjunk, ne valami vacakot  -------   sajnálom, hogy csak most derült ki számomra, hogy a magyar paprika vacak, mivel nem füstölt.
  • a zöldség negyedekre vágott hagyma, nagy kockákra vágott répa volt
  • amivel felöntötte az ételt, az pedig a sör --  minél barnább, annál jobb.
Szóval, milyen étel is jut eszedbe ezekről a hozzávalókról?
Nekem, mondjuk az ír gulyás, jó barna Guinnessel felöntve, vagy a franciák hasonló raguja, de, hogy nem a magyar gulyás, az szinte biztos!

Többször elhangzott a műsor közben, hogy kimbát főz a csaj köretnek. Érdekelt, hogy mi lehet az? A végére kihallottam egy mondatból, hogy Quinoa. Na, ezt fordították kimbának. Van ilyen neve?
Közben főlt a zöldséges vega gulyás is , amibe szójatej került, mondván -- a magyaroknál népszerű a szója.

Végem volt! Kiakadtam!
Kinek mutattuk be eddig a hazai gasztro kúltúránkat? Kinek akarjuk ezután még megmutatni?

Szegény Nigella is mellé lőtt a magyar szendviccsel, amit ő krémsajttal és feketecseresznye lekvárral megkent kenyérre értett.
Ki terjeszt ilyeneket?

Lehet, hogy csak egy félre fordítás az oka? / bár én ezt erősen kétlem /

Sajnos nem tudok angolul, de szerénytelenséggel állíthatom, hogy tudok főzni és amikor azt hallom, hogy egy evőkanál zöldborsót tegyünk a mártásba, akkor meggyőződésem, hogy egyszerűen csak zöldbors-ról van szó. Én annak is látom és a többi ízhez is ez passzol.

Egyre silányabbak a szinkronok és egyre több a hülyeség. Ez a paprika csatorna nem azért van, hogy főzni tanítson?
Egyre többször mondom vissza a tv-nek, hogy pl. az nem is az, te idióta! vagy azt, hogy szép lenne, ha úgy csinálnád! Meg még több festéket sem tűrő  szöveget.
Ezért egy jó ideje már alig nézem a műsorokat, csak a külföldi kedvenceimet, mert ők nem tehetnek a selejtes szinkronról.

Most kecmergek ki az influenzából és mivel a szemem sem bírtam nyitva tartani, hogy olvassak, ezért néztem / hallgattam / most ennyit a tv-t. Még jó, hogy ennek ellenére azért meggyógyultam.

Kovászos kenyér egy hétre


Most már ide merem hozni a fényképet a kenyeremről, mert már a harmadik alakalommal sütöm és biztos vagyok benne, hogy egy ideig heti rendszerességgel ezután is sütni fogom.
Történt ugyanis, hogy egy ideje- néhány hónapja - újra van kovászom, amivel kisebb-nagyobb terveim - és próbálkozásaim voltak.
Kis tervek zsömlével, bagettel és a nagyobbak a kenyérrel.
Igazából az első kenyér is jól sikerült, de alig akartam elhinni, ezért megvártam  a következő sütést.
Nincs semmi szenzáció, nem  fedeztem fel semmi újat és nem találtam ki új receptet, csak bebizonyosodott ismét, hogy kovászos kenyeret sütni érdemes.
Nagyon finom az öregtésztával készült kenyér is, de a kovászos más állagú.
Ruganyosabb a tészta állaga, más az illata és, ami nekem most furcsa volt, hogy talán tartósabb is.
Egy ilyen adag kenyér ugyan is kitart egy hétig, igaz mellette van mindég valami péksütemény, lepény, pizza stb., de a kenyérből marad egy hétig.
Általában az én kenyereim nem megszáradni szoktak, hanem megpenészedni, ha sokáig megmarad, de ennek semmi  baja sem volt.

Az utolsó adag - a múlt heti - tíz nap után fogyott el és ehető volt. A héja kicsit szívós volt már, de a belseje - kicsit szikkadt , de mégis puha volt.
A helyi boltban néhány hete nem tudok venni teljeskiőrlésű lisztet, ezért mostanában csak fehér   kenyeret sütök, amit többnyire jól megszórok lenmagpehellyel.



A kovászom vígan eláll a konyhában, nem kell hűtőbe tenni, mert elég hűvös van. 
Pénteken -- vagy, ha elfelejtem, szombaton --  el kezdem feléleszteni és vasárnap reggelre gyönyörű, aktív kovásszal kezdhetek neki a kenyérsütésnek. 
Ha kicsit lusta vagyok és csak délelőtt állítom össze a tésztát,  akkor bizony sütni csak késő este tudok. 
A kovászos kenyérnek ugyan is az a lényege, hogy lassan kelljen, esetleg kevés élesztővel rásegítve, ha még is szorít az idő. Hát, nálam általában, szorít. 
  • 3 dl víz
  • 30 dkg aktív búzakovász
  • 70 dkg fehér BL-80-as liszt
  • 1-2 ek burg. pehely / elhagyható /
  • 2 evők. olaj
  • 2 tk. só / só fajtától is függ / 
  • 1 ek méz
  • 0,8 dkg élesztő
A kenyérsütőgép szépen összekeveri a tésztát, azután én hagyom kelni kb. egy órát.
Megformázom  és beteszem egy nagyobb szögletes tepsibe.
Letakarom és félre teszem jó néhány órára. Mondjuk 8-9 órára.
Ha nagyon  meleg lenne a konyhában, akkor inkább kiteszem a kamrába, hogy minél lassabban kellejen. 
Ha már szép nagyra nőtt és kicsit megbökdösve, remeg a tészta, akkor beteszem a hideg sütőbe, amit bekapcsolok 200°C-ra.
Itt sütöm 20 percig, mert ennyi idő alatt nálam eléri a 200 fokot és elkezd színesedni a teteje.
Letakarom alufóliával és tovább sütöm változatlan hőfokon még 20 percig. 

Ha mégsem kapta meg még a kellő színt, akkor ilyenkor leveszem a fóliát, lespriccelem vízzel és légkeveréssel még sütöm 3 percig. 
Nekem nincsenek cserepes kenyereim, mert nincs akkora zárt sütőedényem, amiben meg lehetne sütni egy ekkora kenyeret. Ezek általában 1,5 kg körüli kenyerek.

Az élesztett öregtésztával készült péksütemények legalább ekkora élményt jelentenek. Olyan pihe könnyűek, hogy még ma is rácsodálkozom és nem tudok betelni az eredménnyel. 
Sajnos mind a kettő időigényes, ezért csak a hétvégére tudom beiktatni, de akkor sem mindég. Ezért nálunk mindég van mi után vágyakozni.