2012. február 5., vasárnap

Megtöltöttem a kekszes dobozt ---Narancsos csokis keksz és Zabpelyhes keksz


Ennek a keksznek a receptje Dulminától származik és nem először sütöttem meg, de az igazsághoz tartozik, hogy most sem ragaszkodtam a pontos leíráshoz.
Dulmina receptjei sokszor adtak ötleteket, szeretem a zöldséges kombinációit, de ugyan így szeretem a süteményeit is. Mert egészségesek!
A zabpehely régóta kedvencem a süteményeknél, de eddig csak olyan kanalazzunkhalmokatatepsire variációkat sütöttem.
Ezt a zabpelyhes kekszet sem sikerült eddig szalonképes formában elkészíteni, csak kanalas változatban.
Most azonban rászántam az időt és jól megdermeszetettem a fagyasztóban a tésztát.


  • 6,5 dl zabpehely
  • 4 dl grahamliszt
  • 1 dl barnacukor / nem a festett /
  • 5 dkg kókuszreszelék / eredetileg nincs benne /
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 tk. só
Ezeket a késes aprítóban jól összekevertem és hozzáadtam a többi anyagot

  • 15 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg aszalt barack apróra vágva / az eredeti 1,5 dl aszalt áfonya /
  • 1 dl mazsola
  • kb. 1 dl víz
Annyi víz kell bele, hogy jól összeálljon a massza, formázható legyen.
Hengert formáztam belőle és folpackba csomagolva betettem a fagyasztóba kb. 40 percre.

Megpróbáltam kb. egy centis szeleteket vágni belőle és nálam 170°C-on sültek meg kb. 15-20 perc aklatt.
Picit hagyjuk állni, mert melegen még nagyon puha.
Ropogós, de nem kemény a keksz. Nekem nagyon ízlik.



Ezt a narancsos kekszet azért nem sütöttem meg eddig, mert nem volt narancslekvárom.
 A recept szerzője ugyan ad alternatívát  --- baracklekvár és reszelt narancshéj --- , de én szerettem volna narancsos kekszet sütni.

  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 2 tk. sütőpor
  • 8 dkg cukor / nálam barna /
  • 2 ek. narancslekvár
  • 3 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek méz
Kikeverjük a hozzávalókat és a recept szerint golyókat formálunk belőle és így tesszük a tepsire megsütni.

Nekem most keksz formában sültek, ezért ezt a masszát is hengerré formáltam és folpackba csomagolva ez is a fagyasztóba került.
Hűtés után jól lehetett szeletelni , de a sütésnél nagyon kell figyelni, mert a kakaó miatt hamar megéghet.
Nekem is megégett néhány szelet és hiába faragtam le a az égett részeket, a keksz így is kesernyés lett.
170 °C-on  kb. 10-12 perc alatt elkészülnek. Mielőtt leszednénk a tepsiről, hagyjuk egy rövid ideig hűlni.



A zabpelyhes keksz egy adag volt, de a kakaós másfél adagban készült, mert ezt kevésnek találtam.



Ez elég nagy doboznak tűnik, de nem feneketlen. Talán erre a hétre elég lesz.

Hagymapakora csilis mangóval


A pakora indiai zöldségétel, ami nagyon leegyszerűsítve úgy készül, hogy keverünk egy palacsinta tésztát, beletesszük a kedvünk szerinti zöldségeket, megfűszerezzük és kanalanként az olajba adagolva kisütjük.
Nekem sajnos nem volt sem sárgaborsólisztem, sem csicseri lisztem, de be fogok szerezni egy adagot, mert kíváncsi vagyok, milyen lenne a tészta ezekkel.
Most én telj. kiőrl. rozsliszttel készítettem, ezért kicsit sötétek, de nincsenek megégve.
Igazából nem rajongok az ilyen olajban sütött ételekért. Az utóbbi években a tudatosabb táplálkozás és az " ételmód " váltás miatt nagyon ritkán kerül az asztalunkra.
A sok zöldség felhasználhatósága viszont szimpatikussá tette.
Az eredeti recept szerint a hozzávalók

  • 12 dkg csicseriborsó- vagy sárgaborsóliszt
  • 7 dkg sima liszt
  • 1 tojás
  • 4 nagy fej hagyma
  • 4 ger. zúzott fokhagyama
  • 1,5 teásk. sütőpor
  • 1 tk. őrölt csili / cslipor /


Az én fűszerezésem szerint került bele

  • 1 evőkanál  zöld za'atar
  • 1 ek. barna za'atar
  • 1 tk. rómaikömény
  • 1 tk. frissen őrölt bors
Azért, hogy legyen mibe mártogatni, készítettem egy mangószószt. Természetesen csilivel.
Egyszer egy alkalmi vételnél két mangót néhány napi utóérlelést követően betuszkoltam a fagyasztóba, mert aktuálisan nem volt semmi ötletem vele.
Most kiolvasztottam és kiderült, hogy nem is volt nagyon éretlen.
Botmixerrel összetörtem, de nem teljesen pépesre és belekevertem egy kicsi üveg csilikrémet.
Ízesíteni is akartam, de úgy döntöttem a kóstolásnál, hogy ebbe ugyan nem kell semmi más.


A zöldségpakorát bármiféle vékonyra szeletelt zöldségből hasonló módon lehet elkészíteni.

Kovászos zsömlék


Mostanában gyakrabban sütök kovásszal, mert olyan hideg van a konyhámban, hogy simán eláll a kovász kint a konyha pulton is. Nem kell hűtőben tartani, ezért állandóan szem előtt van, egész héten várakozik, pénteken megetetem és szombatra feléled, mert akkor már csinálok neki egy kis meleget éjszakára. Vasárnapra egy kenyérhez még marad aktív kovászom, ezért azzal sütök, a többi pedig ismét vár a sorára egy hétig.
A mai kenyeremről nem tudtam képet hozni, mert már órák óta kel és még mindég nem érte el a sütési állapotát.

A zsömléket és a virslis tekercsek tésztáját  még előtte kevertem be, mert ebbe több élesztőt tettem.

  • 15 dkg kovász
  • 1 tojás sárgája
  • 2,3 dkg élesztő / ennyi maradékom volt /
  •  375 gr. kefír -- ez egy nagy doboznyi mennyiség
  • 2 ek olaj
  • 2 ek. lenmagpehely
  • kb. 60 dkg liszt, de  ezt pontosan nem mértem, mert úgy adagoltam hozzá, hogy jó állagú tésztát kapjak
Ez a tészta is lassan kezdett kelni, de amikor már meleg volt a konyhában, akkor beindult.
A zsömlék nagyon könnyű, laza szerkezetűek lettek, jól fölfújódtak.  Szépek lettek.
Szerintem a kovászos tészta rugalmasabb, jól kezelhető, de lehet, hogy nincs igazam, nekem most mégis úgy tűnt. Könnyű volt vele dolgozni.