2012. február 4., szombat

Farsangi fánk



Sok fánk recept található újságokban, szakácskönyvekben és a neten is. Hasonlóak de ennek ellenére  mindenki esküszik az övére, mert az vált be.
Nem különleges egy fánk tészta összeállítása, csupán a kelt tészta elkészítéséhez kell némi gyakorlat.
Nem akarok " saját" receptet írni, mert ez nem lenne az, hiszen én is szakácskönyvből tanultam meg sok mindent. A töltött fánk recept működő képes, mert úgy gondolom, hogy ha azt el lehetett belőle készíteni, akkor egy sima fánk is biztosan sikerül belőle.
A szalagok attól lesznek, ha bő olajban sütjük és a fánk lebegni tud az olajban, mert sütés közben még megnől a tészta térfogata.


Gyömbéres, kókusztejes sütőtök krémleves


Viszonylag gyakran készítek sütőtökből krémlevest, de eddig még egyetlen bejegyzés sem született erről, pedig volt már többször currys változat is belőle.
A hozzávalók mennyisége nem fontos, ez főleg ízlés szerint változhat, de a tök természetesen nem maradhat ki belőle.

  • olaj és vaj keverékén megpároltam az összevágott hagymát
  • rátettem a kockázott tököt és krumplit
  • sóztam, borsoztam, őrölt gyömbért tettem bele, felöntöttem vízzel, adtam hozzá egy leveskockát
  • puhára főztem, majd pépesítettem
  • hozzáadtam a kókusztejet és jól kikevertem
  • egyet forraltam rajta és készen is volt




A levesbetét sem volt újdonság, hasonló többször készült már.
Most az apró kockákra vágott tököt először a sütőben megsütöttem, azután kevertem a sült szalonnás magokhoz.
Húsos szalonnát pirítottam, tettem bele szezámmagot és lenmagot, ezután a sült tök kockákat.

Pavlovát sütni nem lehetetlen!


" Ember küzdj, és bízva bízzál!"
Tudtam, hogy nem fogok beletörődni a sikertelenségbe és addig csinálom majd, amíg sikerül.
Kis mennyiségekkel próbálkoztam, mert, ha mégis a kukába kerül, legalább ne legyen nagyon szembetűnő a pazarlás.
Ezek előtt volt még egy kudarcra ítélt pavlova kezdemény, de az még a sütésig sem jutott el, mert a tojásfehérjét sem sikerült felverni.



  • 2 db tojásfehérje
  • 3 ek porcukor
  • 1 lapos ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 ek. levendula szirup / opcionális /
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni és amikor már majdnem kész, akkor belekeverjük a porcukrot és tovább verjük, amíg sűrű, tömör masszát nem kapunk.
Ezután hozzáadjuk a keményítőt, az ecetet és összekeverjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a halmocskákat, de ha kissé megolajozzuk a papírt, sokkal könnyebb lesz a sütés után leszedni a habcsókokat.
Nekem forróbb a sütőm, mint az átlag, ezért égettem el először a Pavlovát.  Most 160°C-ra előmelegített sütőbe tettem a tepsit és rögtön lejjebb vettem a hőfokot 120°C-ra. Így sütöttem készre, ami nekem kb. 20-25 perc volt. / ez más sütőnél kb. plusz 20°C-ot jelenthet, de mindenképpen figyelni kell /

Ebből a mennyiségből én először négy mini Pavlovát sütöttem. Második alkalommal hat kisebb és laposabb habcsók lett belőle.
Nagyobb adagban sütve  -- egy nagy tortának -- a sütése időben is többet jelent.


Ezen a képen az látszik, hogy milyen könnyű, habos lett a közepe. Nincs kiszáradva. Kívül ropogósan törékeny, belül lágyan krémes.