2012. január 28., szombat

Borkorcsolya füstölt szűzből


Karácsony előtt vettem egy füstölt szűzpecsenyét, de fogalmam sem volt, hogy mire fogom felhasználni.
Itthon még szárítottam néhány hétig, mivel nagyon friss volt. Jó szellős, hűvös helyen volt és szépen kiszáradt.
Hajszálvékony szeleteket vágtam belőle és apró falatkák tetején végezték.
A mai főzés közben jól esett egy pohár bor, de, hogy legyen ami fölszívja, kellett néhány falatot enni.
Ezeket a férjem kapta, mert hát fényképezni is kell és ezért ő mindég csinosan elrendezett tányéron kapja az adagját.
Na, azért az enyém sem zacskóból van, de az egyik mindég jobban mutat.

A kenyér természetesen a saját kenyerem, a sajt egy nagyon jó szerzemény ismét a kedvenc boltomból / a helyi CBA / , mert kb. harmad áron vettük, ezért megint megkóstolhattunk egy olyan sajtot, amit egyébként nem biztos, hogy megvennénk.
A hajszálvékonyra vágott hús  -- nem tudom, lehet-e sonkának hívni -- éppen elég volt egy -egy falatra.
Nálunk nincs olyan sok féle elnevezése a különféle fajtájú és minőségű füstölt és szárított hústermékeknek, mint más országokban, ahol ennek van múltja.

Most vettem csak észre a színeket a tányéron! Ha a sajt is magyar lenne, akkor magyaros ízelítő lenne.

Pizza vacsora


Ez a vacsora terápiás céllal készült. Olyan kifacsarva, olyan üres fejjel mentem haza, hogy valami örömforrás után kellett nézni, hogy regenerálódni tudjak.
Aki sütött már kenyeret, az tudja, hogy lehet benne örömöt találni, a dagasztás- és a  gyúrás alatt ki lehet adni a feszültséget, a dühöt és az alkotás öröme helyre billenti az egyensúlyt.
Én nem voltam dühös csak elfáradtam és ilyenkor egy könnyű, gyors pizza vagy lepény sütése levezetésként jó hatású tud lenni.
Hihetetlen? Lehetséges, de nekem beválik időnként.


Mivel vacsorára készült, természetesen teljeskiőrlésű liszt volt a tésztában és igyekeztem vékony tésztát sütni.
Az egészség jegyében lenmagpelyhet is tettem bele.
Gyönyörű hólyagok voltak a tésztában, amikor kelesztés után kinyújtottam.



  • 30 dkg grahamliszt
  • 20 dkg fehér liszt
  • kb. 3,5 dl víz
  • 2 ek. lenmagpehely
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek olaj



A pizzaszószban újítottam egy kicsit, mert tényleg nem sok időm volt.
Késes aprítóban összekevertem

  • 1 fej hagymát
  • 1 dob. lecsöpögtetett konzerv  paradicsomot
  • 2 db.sütőben megsütött, lehéjazott kaliforniai paprikát  /fagyasztóból/
  • 5 db. aszalt paradicsomot / fagyasztóból /
  • 1 ek. sűrített paradicsomot
  • provanszi fűszerkeveréket
  • sót
  • borsot
  • annyi olajat, amennyi a aszalt paradicsommal belement
Normális esetben ezt a keveréket megpárolom, de most megkockáztattam a nyers használatot.
Egyetlen hátránya volt csak, a hagyma nem tudott átpuhulni az alatt az idő alatt,amíg a tészta megsült.
Ennek ellenére máskor is fogok ilyen nyers szószt készíteni.



  • pizzaszósz
  • konzerv tonhal
  • fekete olajbogyó
  • kapribogyó




  • pizzaszósz
  • kolbászos szalonnás tekercs


Az én pizzámon általában nem szokott lenni hús féle, de még hal sem.
Pizzaszósz, paradicsom, fűszerek és sok sajt.
Most az éppen  aktuális kedvenc fűszerkeverékem volt rajta.


Ezek a vékony tésztájú pizzák nagyon hamar megsülnek. Alig győztem előkészíteni.
A házi csiliszósz finom kiegészítője, mert mi nem szoktunk kecsapot tenni az itthoni pizzákra. Azt a vendéglősre szokták kenni, hogy legyen valami íze.
Az itthon készültnek van íze, azon csak rontana a kecsap.