2011. december 31., szombat

Szilveszter 2011



Utolsó bejegyzésként ebben az évben kívánok minden kedves olvasómnak, barátomnak, ismerősömnek és ismeretleneknek is sikerekben, örömökben és egészségben  gazdag, szeretetben teljes minden kívánságot teljesítő Boldog Új Évet!

Lazackrémes tésztakosárkák szilveszterre


A füstölt lazac szintén a fagyasztóban várt sorára. Most a leveles tésztával nagyon jól egymásra találtak.
Eddig még nem készítettem ilyen tészta kosárkákat, de most rájöttem, hogy ez így nagyon egyszerű.
A felengedett tésztát kinyújtottam és korongokat vágtam ki belőle, a szélét tojással megkentem és rátettem egy másik tészta korongot, aminek kivágtam a közepét.
Arra kell csak vigyázni, hogy a tészta szélét ne kenjük be, mert  akkor a tojás összefogja és nem tud felemelkedni sütés közben.
Nem kell sokáig sütni. Ha kihűltek, akkor megtölthetjük kedvünk szerint.


Ehhez a lazackrémhez egy csomag 10 dkg-os füstölt lazacot kevertem ki egy doboznyi - 25 dkg-os - krémsajttal, 10 szem fekete olajbogyóval, 1 evőkanálnyi kapribogyóval és vágott petr.zölddel.
Só nem kellett bele, de frissen őrölt bors igen.
Citrommal meglocsolgatva nagyon kellemes és pikáns ízt kaptam.

Szilveszteri pizzák


Pogácsa helyett készült, de volt benne némi tudatosság. Néhány maradék szinte mindég van a hűtőben, így most is volt. Karácsonyról is maradt, de a mélyhűtő is remek hely a  dugdosásra.
Kovászom is van mostanában és majdnem mindég aktív is, ezért most gyakrabban használom.
A pizzatészta kovásszal készítve egészen más élményt nyújt. A tészta vékony és olyan rugalmas, hogy lazán húzogathatom, nem kell nyújtófával nyújtani. Igaz, így nem lesz szabályos kör alakú, de azt hiszem, nem is ez a cél. Rusztikus, ma ez a divatos kifejezés.


Ennek az alapja nyers cékla lereszelve és összekeverve csípős ecetes tormával, meg görög joghurttal.
Húsos szalonna szeletek, újhagyma és sajt került rá.


Erre a pizzára a hűtőben hónapok óta árválkodó bazsalikomos pesto került. A sajt tetejére a szintén a fagyasztóból előkerült  sült koktélparadicsom és feketeerdei sonka került.


A surimis pizza alapja fokhagymás tejföl. Némi húsos szalonna, újhagymaszár és saját  napon szárított paradicsom a fagyasztóból.  Csak halkan jegyzem meg, hogy sajt erre is jutott.


A tavaly nyáron elkészített napon szárított paradicsom ízesített olajban eltéve a fagyasztóban nagyon jól el volt mostanáig. Ilyen kis üvegekben tettem el és így kifehéredve dermedt meg az olaj a fagyasztás során.
Rövid idő alatt folyékonnyá válik az olaj és már használható is.