2011. december 14., szerda

Édes, csípős csülök fokhagymás spenóttal


Az utóbbi időben kicsit hanyagolom a TV Paprika műsorait / a jó műsorok mindég ütköznek mással / , de az itt feltűnt és megismert angol szakácsok műsorait változatlanul szívesen nézem.
Így vagyok a River Cottage borzas szakácsával - Hugh Fearnley Whittingstall-lal - is.
Más csatornákon futó műsorait ki nem hagynám, ha csak rajtam múlik. Ismétlés, tudom, de annyira élvezetesen  csinálja, hogy muszáj nézni. Mindég találok valami újat, amit előzőleg kihagytam.
Sok receptje van már cetliken és sokat ki is próbáltam már, igaz, némelyikre már ő sem ismerne rá.

Nálunk nem tiltott alapanyag a sertéscsülök- vagy köröm. Kocsonyán kívül a pörkölt is szerepel az étlapon.
Ez az étel köröm és csülök együttesével készült eredetileg.
Néhány hete nagyon szép csülköt vettem, de nem tudtam, hogy mit akarok belőle főzni, gondoltam, majd lesz ihlet is csak az alapanyag legyen meg.
Megtisztítva, nagyobb darabokra vágva eltettem a fagyasztóba.
Ezután jött a lázas keresgélés a recept után, ugyanis eszembe jutott, hogy Hugh egyik műsorából lejegyeztem egy éppen ide illőt.

A hozzávalók közül csak az almalé hiányzott, a többi mindég van itthon, ezért ezt kellett pótolni és indulhatott a főzés.
A mennyiségek tájékoztató jellegűek, ízlés dolga, ki-mennyit használ.

  • kb. 1,5  kg csülök nagyobb kockákra vágva
  • kb. fél almányi gyömbér
  • 6 gerezd felszeletelt fokhagyma
  • 3 db csilipaprika / nekem nagyobbak voltak /
  • 1 dl almaecet / lehet balzsamecet is - én is feleztem /
  • 3 ek cukor / nekem barnacukor /
  • 1/2 dl sötét szójaszósz
  • 2-3 dl almalé 
  • só és bors
  • a két nagy fej hagymát már én tettem hozzá, mert nekem hiányzott


A csülök darabokat olajon süssük körbe, de nem kell megpirítani.
Szedjük külön edénybe és tegyük félre.


A visszamaradt olajon süssük át a hagymát, fokhagymát, gyömbért és csilit.
Sózzuk meg és tegyük vissza a hús darabokat.
Öntsük rá az almaecetet, az almalét, a szójaszószt és a cukrot.
Ilyenkor még savanyúbb, mint amilyen lesz a végén, de a cukorral lehet édesíteni. Nekem az almalé volt savanyú, ezért a barnacukor finomított rajta.
Öntsük fel vízzel és főzzük addig, amíg megpuhul és a leve kicsit besűrűsödik.


A tv-ben látott csülök mellé kínai káposztát készített a szakács, de mindég azt mondják, hogy helyettesíthető pl. kelkáposztával. Nem tudom, milyen ízű a bok csoj, de nem biztos, hogy a mi kelkáposztánkhoz hasonlít, viszont éppen ezért én elővettem a saját lefagyasztott spenótomat és nagyon finom vajas - fokhagymás köretet készítettem belőle.
Rizstészta helyett a zacskós levesekben található hullámos tésztát főztem meg mellé. Pontosabban, nem főztem csak forró vizet öntöttem rá. A zacskóban levő többi vacakot kidobtam!
Édes - csípős - ragacsos - szaftos és nagyon finom!