2011. október 23., vasárnap

Diós, körtés csirkecomb, szalonnás sütőtökkel


A csirkecombokból is lehet ünnepi ételt készíteni, bár nem olyan elegáns, mint a kacsa vagy bélszín, de mindenképpen elérhetőbb. Árban is.

Csirkecomb tölteléke:   

  • márványsajt,  
  • füstöltsonka / nem gyorsérlelésű /,  
  • pirított dió, 
  • körte, 
  • tojás, 
  • friss kenyérbél 
  • só, 
  • frissen őrölt bors
  • borsikafű
A tepsibe a hús alá felkarikázott hagymát tettem, hogy süléskor a csirke ne ragadjon le. A hagymára nem volt szükségem, de jó szolgálatot tett.
Az édes ciderből még mindég volt, ezért ebből öntöttem a hús alá.
Lassú sütéssel készült, ezért talán nem száradt ki, nem veszített annyi nedvességet a hús, pedig nem volt letakarva.

Szalonnás sütőtök 


S sütőtök karikákat sóztam, borsoztam, kakukkfűvel szórtam meg és egyenként bacon szeletekbe göngyölve sütőben megsütöttem.

Krumplival töltött sültpaprika



  • finomra reszelt nyers krumpli
  • finomra vágott hagyma
  • finomra aprított húsos szalonna
Olajon összepároljuk, fűszerezzük ízlés szerint.
Fehér paprikákba töltjük, de ne túl sokat, mert sülés közben megdagad és kijön belőle.
Olajos vajon kevés vízzel kb. 25 perc alatt megpároljuk.
Fedő nélkül elpárologtatjuk a vizet és körbe sütjük.

Nekem nem sikerült tökéletesre, mert sok lett a víz a paprikák alatt, ezért nem tudtam elfőzni. Túlpuhult a töltelék, eláztatta kissé a paprikákat, ezért a sütőben kellett befejeznem, hogy a forgatásnál ne essenek szét.
Ennek ellenére jó íze volt.

Paprikamártás


Sütőben megsütött paprika, héjától megszabadítva, sózva, borsozva, tejszínnel-tejföllel összetumixolva. Kapott egy kevés kakukkfű - rozmaring fűszerezést is.

A vendégek még sültkrumplit is ettek hozzá,de én eredetileg nem gondoltam más köretre, mint a tök és a paprika.

Citromos sült hal rókagombás zöldségraguval


Együnk halat, legjobb falat!
Ez egy szlogen volt, de nem tudom, hogy abban az időben mennyire volt egyszerű halhoz jutni. Ma elvileg könnyebb, de a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja. Ráadásul a bőség zavarában egyre többször hallom, hogy egyes halfajtákat degradáló módon minősítenek. Örülök, ha egyáltalán halhoz jutok, nekem nem áll módomban válogatni a nemes és még nemesebb fajták között.
Némely ételhez ajánlott a keményebb húsú halak használata, hogy ne essenek szét főzés közben, bár én pontyból már sokféle ételt készítettem, igaz egy kicsit jobban oda kellett figyelni a főzés ill. sütés idejére.

Ezt a halat a helyi hentesnél vettem, ami sajnos majdnem 500 ft-tal drágább volt, mit a nagy multiban, de ha oda kellene mennem két kiló halért, akkor az is ennyibe kerülne.

Afrikai harcsafilét vettem nemrégiben, és mivel frissnek láttam, kicsit többet vettem. Elosztottam, mert nagyobb adaggal jobban lehet gazdálkodni, ezért a kisebb leeső részekből készült a múltkor a halbecsinált, most pedig a szép darabokból ez a sült hal.

 A halat a múltkorihoz hasonlóan friss citromlével öntöttem le, sóztam, borsoztam, reszelt fokhagymát tettem hozzá és így hagytam állni egy ideig.

Közben elkészítettem a zöldségeket.

  • 2 közepes hagyma
  • 2 közepes piros kaliforniai paprika
  • 6 db barna csiperkegomba
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • provanszi fűszerkeverék
  • 1/2 cs. rókagomba krémleves
  • medvehagyma / a fagyasztómból /

  • A sárgarépát vékony lapokra vágtam, a többi zöldséget csíkokra..
  • Olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam a répát, mert ennek kellett a legtöbb idő.
  • Hozzáadtam a többi zöldséget, megfűszereztem, sóztam, borsoztam.
  • Nagyobb lángon készítettem, hogy sülni tudjon és ress maradjon. Sikerült is ilyenre készíteni.


Van egy másik titkos adalékom is a főzésnél. Többször használtam mát levesporokat szósz készítéshez.
Mostanában lehet kapni a knorr új krémleveseit. Ezekről nem tudok véleményt mondani, mert krémlevest bármikor és bármiből csinálok elég gyakran.
A mostani alapok nem tartalmaznak tartósítószert, hozzáadott ízfokozót, mesterséges színezéket - a leírás szerint. Bízom benne, hogy így is van!


  • 1/2 cs. rókagombakrémleves por
  • kb. 2 dl víz
Ezzel sűrítettem be a zöldségeket, ezután medvehagymát tettem még hozzá.

A halat sütőben sütöttem meg kevés olajjal megkenve.
A citromlétől szinte megfől a halhús, ezért rövid idő alatt elkészült a sütőben.

Egyszerű vajas párolt rizst készítettem mellé.

Melengető zöldségleves


Ha kicsit sűrűbbre készítem ezt a levest vagy teszek még bele tésztát, igazi lélekmelegítő lesz belőle.
Hasonlókat készítettem  már régebben is, de a hasonlóság elég laza. Ami közös bennük, az a sok zöldség. Tulajdonképpen a rengeteg zöldség.
Az igazi különbség az ízesítésből fakad. Most provanszi fűszerkeverékkel ízesítettem, de kiegészítettem lestyánnal is.
Van egy kedvenc fűszerkeverékem, ami tulajdonképpen csirke fűszerkeverékként ajánlott, de én már régóta használom mindenhez, amihez kakukkfű, borsikafű, rozmaring, bazsalikom, lestyán kellene zöldfűszerként.
Ebben a keverékben ugyanis pontosan ezek vannak, de só nélkül.
Tehát ez nem fűszersó csak fűszerkeverék.

A zöldségek néha maradékok, vagy az aktuális főzés maradékai kiegészítve frissekkel vagy  kizárólag a leveshez veszek különféle zöldségeket.
Most úgy alakult, hogy az ebéd zöldségragujához vásároltam és főzés közben  derült ki, hogy lesz némi konyhai maradék, amiből remek leves készülhet. Hagyma, krumpli persze mindég van itthon és ezt mindég  teszek a levesekbe is.

  • vöröshagyma közepes kockákra vágva
  • krumpli kockákra vágva
  • petrezselyemgyökér
  • paszternák
  • sárgarépa
  • zellerszár
  • gombaszárak
  • konzerv bab / fekete foltos /
  • 2 db zöldségleveskocka vagy alaplé
Olaj és vaj keverékén megpároltam a zöldségeket, sóztam, borsoztam és felöntöttem forrásban levő vízzel. Beletettem a két leveskockát, mert sajnos az én hétköznapi konyhámban nincs állandóan alaplé készenlétben.
Beleszórtam a fűszerkeveréket és plussz ízként még lestyánt is tettem hozzá.
Összeforraltam és készre főztem. Most jöhetne bele a tészta  , ha sűrű, szinte egytálétel levest szeretnénk készíteni.
Nálunk mindég nagy siker az ilyen leves, de a hasonló krémleves változat is mindég jöhet.