2011. február 20., vasárnap

Kakaós grízes piskóta



Ritkán teszek fel sütemény recepteket, mert nem erősségem a sütés. Ráadásul az interaktív főzés miatt, a sütést is hasonló módon próbálom megoldani, ami inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel jár. Sokszor elképzeltem már, hogy megsütöm azokat a finom süteményeket, amiket ma már egyre jobban hiányolok, mert évek óta nem ettem. Azok a tepsi hátán sült lapokból készült sok lapos finomságok. A szalakális sok lapos sütemény. Azok a falusi lagzikra jellemző krémes sütemények. Főzött krémekkel készült sütik. A métereskalács. Meg ilyenek.
Az utóbbi tíz évben azért egyszer- egyszer évente megsütöttem néhányat, de a gyakorlat hiánya miatt elég lassan ment. A kedvem viszont gyorsan elment a következő próbálkozástól.
Most újra rászántam magam. A hiba nem a receptben van. A sütemény nagyon finom és nem is bonyolult.
A piskóta receptje szakácskönyvből van, de a krémet én alakítottam véglegesre. Eldöntöttem, hogy ha nem sikerül, meg sem említem, de sikerült, ezért leírom.

A piskóta hozzávalói
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg melaszos sütőcukor / eredetileg 25 dkg fehér cukor /
Ezeket jól kikeverjük és hozzáadunk
  • 2 dkg kakaót / nekem csúnya kakaóm volt csak /
  • 2,5 dl tejet
  • 1/2 cs. sütőport
  • 30 dkg lisztet
  • végül a tojás felvert habját
Amikor megsült, kihűtjük és --  a recept nem írja ugyan -- , de én kettévágtam. Sajnos nem félbe, de így sikerült. Egyébként nem tudom, hová kellene kenni a krémet?
A krém hozzávalói
A recept szerint 3 ek. liszttel és 3 dl tejjel kell krémet főzni, amit 10 dkg margarinnal és 10 dkg porcukorral kell kikeverni, majd 10 dkg darált diót 1 ek. rumot kell hozzáadni.

A krém, amit én készítettem:
  • 5 dl tej + 1/2 vaníliarúd belefőzve
  • 3 ek méz
  • 15 dkg cukor
  • 3 csapott ek. búzadara
  • 1 cs. vaníliadarabos vaníliás pudingpor
Összefőztem mindent, amíg be nem sűrűsödött. Kihűtöttem.
Ezután kikevertem kb. 15 dkg puha margarinnal.

Amikor a süteményt megtöltöttem a krémmel, akkor jutott eszembe, hogy jó lenne csokoládémázzal bevonni.

A piskóta már hideg volt, de én szerettem volna lekvárral megkenni, mielőtt ráteszem a csokoládét.
Ezért megmelegítettem a mikróban kb. 10 dkg baracklekvárt és így kentem a tésztára, hogy jól beszívódhasson. Sikerült is.
Ezután öntöttem le a csokimázzal, ami 15 dkg  52%-os csokoládéból készült kb. 3 ek. olajjal keverve.

Mielőtt még megdermedt volna a csokoládé, megszórtam dekorcukorral.


Végül ez egy öszvér recept lett, de azért is írtam ide, hogy legközelebb legyen hol megnéznem, hogyan készítettem?
Sokkal jobb lett szerintem, mint az eredeti egyszerű recept lett volna.


A süteményt  is ezért neveztem el kakaós grízes piskótának.

Lecsósszelet tarhonyával


Télen nem eszünk lecsót. A hazai paprika és paradicsom a saját érési idejében összehasonlíthatatlanul finomabb bármely más országból származó társánál. Ezért nyáron tartalékolunk télire. Ezért ehetünk télen is lecsót.
  •  Azzal kezdem, hogy a húst -- ami csak tarja lehet -- sózom, borsozom és pl. mangalicazsíron elősütöm.
  • Közben egy másik lábasban - szintén zsíron - megfonnyasztom a szálasra  összevágott hagymát és teszek hozzá bőven fokhagymát is. Darált sós paprikát is adok hozzá ízesítőként.
  • Ráteszem az elősütött húsokat, ráöntöm a húsok alatt keletkezett folyadékot is és öntök rá vizet, hogy megpárolódhasson.
  • Amikor már majdnem puha, hozzáadom a házi lecsót és öntök rá paradicsomlét is, mert az én lecsómon nincs sok folyadék.
  • Összeforralom és készen is van.
Mennyiségeket nem írok, mert ennél a receptnél nincs jelentősége. Mindenki annyi alapanyaggal készíti, amennyire szüksége van.
A fokhagyma mennyisége szokatlan lehet, de egyáltalán nem érződik az elkészült ételben.
Tarhonyával szoktam tálalni, de lehet tésztával is. Ízléstől függően más köret is készíthető.

Kókuszos resztelt


Ezt a süteményt már sokszor készítettem, mert rengeteg tojásfehérjét lehet eltüntetni vele. A kókuszreszelék szintén a kedvenc alapanyagok közé tertozik.  Ma már ugyan kevesebb fehérje kerül a fagyasztóba, mert sokszor használok egész tojást - ha lehet - a sárgája helyett. / kalácsok, fánk stb. /
A csokoládés díszítés az utóbbi időben került a sütemény tetejére, mert eredetileg nem tartozik hozzá.
Diabetikus változatban is megsütöttem már.

Recept itt.


A mazsola a kés útjába került, ezért nem szép a szeletek széle.