2010. május 24., hétfő

Bodzaszörp vagy bodza ízű szörp?



Tudom, ez nem hat az újdonság erejével, de egy gasztroblogon helye van az ilyen egyszerű dolgoknak is. Többször előfordult már, hogy számomra nagyon is egyértelmű dolgok után, milyen kétségbeesett érdeklődés folyt, ezért lehet itt ez a végtelenül egyszerű frissítő ital.





Sok blogon olvastam már az elkészítését, vannak hasonlók, egyformák és persze vannak különbözők. Nekem úgy rémlik, hogy az enyém az utóbbi kategóriába sorolható. Szóljatok, ha nincs igazam, de én nem találtam olyan leírást, ahol narancskarika is van az üvegben.


  • 5 l-es befőttesüveg

  • kb. 60 dkg cukor

  • 2 kk. citromsavpor laposan mérve

  • 2 narancs

  • 2 citrom

  • sok-sok bodzavirág tányér/ 10-12 /

Első olvasatra ijesztőnek tűnhet a cukor mennyisége, de talán már kiderült rólam, hogy nem vagyok felelőtlen. Azért készítem így, mert -- így tanultam meg--így kapok olyan koncentrált inni valót, hogy ne kelljen két naponta új adagot készíteni. Ezt a koncentrátumot, ami azért nem hasonlít egy szörp ragacsos állagára, használatkor egyszerűen vízzel kell higítani és máris megfelelő lesz. Aki édesszájú, annak higítás nélkül is ízleni fog. Hűtőben eláll egy hétig is, addigra könnyen elkészíthető a következő adag.






  • A bodzavirágokat alaposan át kell nézni és néhány órára vízbe áztatni, hogy a pici megbújó bogarak kijöjjenek belőle. Lehet a vizet cserélni is rajta. Ha nagyon tetvesek a virágok--volt egyik évben ilyen--akkor szinte reménytelen.

  • A narancsok és citromok héját alaposan meg kell mosni. Én bizony ilyenkor bevetem a mosogatószert is, de gyorsan dolgozok vele, hogy ne legyen ideje beszívódni a héjba és nagyon alaposan le is öblítem őket.

  • Ezután karikára vágva kerülnek az üvegbe. Kimagozni nem kell, mert úgy is le kell szűrni majd az egészet.

  • Kb. három nap alatt összeérik, de ha sokáig várunk vele, akkor megbuggyan. Naponta meg szoktam keverni

Amikor leszűrtük az italt, a fennmaradó részekből feltétlenül válogassuk ki a narancs -és citromkarikákat, mert hűtőben tárolva néhány napig eláll és nagyon finom a nagy melegben ezt eszegetni. Héjastól természetesen! Az italt a hűtőben csavaros tetejű, paradicsom eltevésére használt üvgekben szoktam tárolni.

Sós gofri epres rucola- és spárgasalátával

Vacsora



A fényképpel kell kezdenem. Írtam már, hogy nem akarok profi fotókért görcsölni, de szeretném, ha látványosak, figyelemfelkeltőek lennének a képek. Azt hiszem ez most nem sikerült, de közbejött néhány nem várt esemény / nem volt recept, nem működött rendesen a gofrisütő,egyéb fontos megbeszélni valók stb. / és ezért a vacsora egy kicsit elcsúszott. Siettem és a kép megkomponálására már nem volt időm.


Ilyen gyönyörű spárgát vettem azt hiszem a környéken a legdrágábban. Még most is 450 ft.-ba kerül egy 1/2 kg-o csomag. Annyira szeretem, hogy képes lennék így enni, de ehhez lehetne egy kicsit olcsóbb.

  • A spárgát most is meghámoztam, mert vastagok voltak és úgy gondoltam, hogy jobban ki tudom mérni, hol vágjam el, ha nem tartja össze a hártya a szárán. Sós, cukros, citromos vízben főztem meg kb. újraforrástól számítva 5 percig. Azután hideg vízet engedtem rá és szűrőben lecsöpögtettem.
  • A rucolát megtisztítottam, megmostam, lecentrifugáltam róla a vizet.
  • Olívaolaj, tökmagolaj, balzsamecetkrém, bors, nagyszemű só / sajnos nem Maldon /, zöldcitromlé
  • Eper és jégsaláta

A jégsalátára csak olajat és citromlét tettem; a rucolára olajat, sót és balzsamecetet, /nem krémet, de sűrűbbet, mint a magyar /; az eperre balzsamecetkrémet csöpögtettem; a spárgára és a gofrira tökmagolajat öntöttem.

Egyáltalán nem volt bizarr az eper és a többi zöldség ízének összhatása. Érdekes volt, annyi szent! Ha nem lenne ilyen rövid az eperszezon és én nem szeretném annyira nyersen, akkor talán még kísérleteznék, de most így is örülök, hogy kipróbáltam és megkóstoltam a " sós " epret.

A saláta mellé ettük a gofrit, hogy azért valamivel jól is lakjunk. Gyorsan akartam receptet találni, de gugli barátom sem tudott segíteni, vagy én voltam türelmetlen. Ezért kevertem egy sajátot.

  • 4 dkg zabkorpa
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg túró
  • 2 dl víz
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk. sütőpor = 1/2 cs.
  • 3 ek olaj
  • 1 kk. só
  • 3 tojásfehérje felverve habnak

Használható tészta lett, talán egy kicsit sűrű, de nekem nem volt fontos, hogy teljesen szabályos gofrikat kapjak. Néhány kanál vízzel lehet higítani és akkor eléggé folyós lesz.

Egyáltalán nem jelentett folyamatos konyhai munkát az ételek elkészítése. Arra is volt időm, hogy az udvaron újságolvasás közben jól behűtött Cidert iszogassunk. Nagyon szeretem! Tavaly lettem Cider függő.

Szójás csirkesült kelkáposztás újkrumplival

Ebéd


Ez az étel lehet, hogy kicsit fúziós, de az is lehet, hogy egy kicsit bizarr. Mint modtam alább, ez a nap arról szólt, hogy kenyeztessük magunkat. Nekem a főzés nem nyűg, inkább kikapcsolódás. Sokat nem mond ez azoknak, akik napi kihívásként élik meg hogy főtt étel kerüljön az asztalra. / azért néha én is kerülök alkotói válságba. / Én szívesen vonulok el a konyhába, mert élvezem azt a helyzetet, amikor a végeredmény sikert arat. Igaz, néha meglepő, de szerencsére nem mulatságos.



A főzés alkotás, az alkotáshoz idő kell. Ha ihlet van, akkor könnyebb, de sokszor ihletet ad maga az alapanyag is. Segítségként pedig mindig van néhány papírcetli, ami természetesen receptet rejt és ezek kiindulási pontként gyakorta beválnak. Ha ismeretlen ízvilágú ételt akarok elkészíteni, akkor igyekszem autentikus receptet keresni és a lehető legtöbb hozzávalót felhasználni, de ha csak ízesíteni akarok valamelyik fűszerrel, akkor belekeverem a megszokottba is. Ilyenkor egyébként is arra törekszem, hogy egy- egy íz ne érződjön ki külön, hanem összhatásában legyen kellemes.




Azt olvastam valahol, hogy a kelkáposzta és saláta külsű zöld leveleit érdemtelenül mellőzzük, mert sok, és talán több hasznos anyag van benne, mint a belső sápadt levelekben. Gyönyörű új kelkáposzták voltak a zöldségesnél, ezért vettem egyet anélkül, hogy lett volna határozott elképzelésem a felhasználásáról. Újkrumplit is vettünk, mert három napra vásároltunk és kellett az alapanyag. Ebből lett a köret.
  • A krumplit tisztítás után  nagyobb darabokra vágtam és sózás nélkül kevés olajjal öszeforgatva betettem a sütőbe sülni. Gyakran készítem sütőben a krumpli köretet, mert az olajban sütést én már sok éve kiiktattam. Nem hiányzik senkinek.
  • A káposztaleveleket vastagabb csíkokra vágtam és olívaolajon összezúzott fokhagymával lepirítottam. A fokhagymát nem kell kispórolni belőle, de ne is vigyük túlzásba.
  • Öntöttem rá egy 1/2 dl vizet, szórtam bele egy kk. őröltköményt és megpároltam úgy, hogy csak egy pici folyadék maradjon alatta és még roppanós legyen. Megsóztam, borsoztam és összekevertem.
  • A megsült krumplikockákat belekevertem és készen is volt.
A csirkecombokra öntöttem 3 ek gombás szójaszószt. Ez sötét, sűrű és nagy mennyiségben gombás ízt ad, de figyelmes adagolással sokféle ételbe lehet használni. Kaptak még 3 ek balzsamecetet is / nem a drága fajtát / , sót, borsot, 1/2 zöldcitrom levét, 3 ger. összezúzott fokhagymát és 2 ek olajat. Sütőzacskóba csomagoltam a combokat és így sütöttem meg.
Összességében kellemes ízű volt, semminek nem vált ki az íze, még a köménynek sem, mert nem volt sok. A kelkáposztalevél is jól passzolt a krumplival, sőt, legközelebb még többet fogok tenni bele, mert sütés közben elég sokat veszített a mennyiségéből. Kisült belőle a víz. Azt hittem, hogy ezek a nagyon sötétzöld levelek majd keserűek lesznek, de nem volt az.
Desszertnek csak friss, vörös színű, gyönyörűen nagy és egészséges, ám kevésbé édes epret ettünk.

Csirkenyak -leves sok zöldséggel

Ebéd







  • Egy kevés olajon megpároltam egy fej összevágott hagymát és egy ger. fokhagymát


  • Hozzáadtam a karikára vágott petr.gyökereket és tovább pirítottam, pároltam


  • Reszelt zellert tettem bele, de csak azért reszelve, mert így volt eltéve a fagyasztóba / gulyáslevesbe és bolonyai mártásba szoktam így használni /


  • Ezután került bele a karikára vágott répa és kisebb darabokban a karalábé


  • Most sóztam meg csak, hogy a zöldségek ne engedjenek levet, mert akkor nem pirulnak


  • A fagyasztómban volt még paprikacsutka, petr. zöld szára csomóba kötve, zellerlevél és lestyánlevél is. Ezekből is került a levesbe, hogy kellően friss íze legyen.


  • Felengedtem forróvízzel és amikor újra felforrt, akkor tettem bele a megtisztított csirkenyakakat


  • Mielőtt készen lett volna, került még bele zöldhüvelyű bab és kimaradt véletlenül a brokkoli.


Nagyon zöldséges, nagyon friss és nagyon könnyű leves lett belőle. Ritkán szoktam lisztes sűrítést használni.

Pünkösdvasárnapi gasztro-kényeztetés; avagy egy ráérős nap ételei

Reggeli


Ha valamit úgy kezdünk, hogy az az igazság, hogy...., akkor az nem egészen sima ügy. Nálam most ez azt jelenti, hogy a néhány napos kényszerpihenő előtt a sajnálomhatönkremegy anyagokat vagy felhasználtam vagy előkészítettem valami másra. Ez történt négy db cukkinivel is, mert nyersen a kukáig ért volna az utuk, míg így a tányéron kötöttek ki.
  • Két fej összevágott hagymán megpirítottam a karikára vágott cukkiniket és egy kis borsikafű társaságában eltettem a hűtőbe
  • Egy nagy piros kalif.paprikát vastagabb csíkokra vágtam és egy kevés olajon megsütöttem, majd ez is ment a hűtőbe
  • ezt vettem most elő és egy kis vajon felmelegítettem, sóztam, borsoztam és néhány szál újhagymát is felkarikáztam hozzá
  • A hűtőben volt még néhány maradék főtt tarjaszelet / felvágott /, ezeket is el kellett használni
  • Két cs. mozzarella golyó is a végnapjait élte, ezért ezek is belekerültek

Egy sütőben is használható serpenyőbe tettem a hagymás, cukkinis ragut. Az edény közepére igazítottam és köréje tettem a tarjaszeleteket. A cukkini tetejére kör alakban rátettem a lehéjazott paprikacsíkokat és ezeket betakartam a mozzarella szeletekkel. Így került be a sütőbe és addig volt ott, amíg a sajt kellően megolvadt és a tarja átsült.

A tányérokra bőségesen került friss zöldségféle és --igaz, hogy csak fagyasztott--, de medvehagymalevéllel szórtam meg a sajt tetejét. Pirítóssal ettük.