2010. április 24., szombat

Medvehagyma újra és újra---kenyérre való kencék

Ma kenyérre való kencéket készítettem. Részben a fagyasztásra gyártott levelek maradékának hasznosítására, részben a Lidl-ben vásárolt fekete olajbogyó felhasználására. Már jó ideje tudom, hogy sok ételbe inkább a fekete olajbogyó illik semlegesebb íze miatt, de sokkal drágább, mint a zöld. Néha veszek, ha jó áron találok és a fel nem használt mennyiséget a fagyasztóba rejtem. Kitűnően bírja a mélyhűtést.
Túrókrém:
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg mascarpone
  • 2-3 ek sűrű tejföl
  • 1-2 ek aprított medvehagyma
  • 1 ek aprított kapribogyó
  • 5 dkg aprított fekete olajbogyó
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj


Villával kevertem össze a hozzávalókat.


Tonhalkrém:
  • 2 dob. aprított tonhal konzerv
  • 3-4 db szardella filé vagy 2 kk szardellapaszta
  • 1 ek aprított kapribogyó
  • 1 ek aprított fekete olajbogyó
  • 1 ek aprított zöldolajbogyó
  • olívaolaj
  • bors
  • 1/2 lime leve

Botmixerrel pürésítettem a krém hozzávalóit.


Olajbogyókrém:
  • 20 dkg fekete olajbogyó
  • 2 ek kapribogyó
  • 3 szardellafilé
  • 1 ger. fokhagyma
  • 1,5--2 dl olívaolaj
  • bors

Botmixerrel törtem össze a hozzávalókat.


A medvehagymás lepényeket a krémekhez sütöttem, hogy a zöldségeken kívül, legyen mivel mártogatni. Bármelyik kenyértésztából elkészíthető, de több élesztő kell bele, mint a kenyérbe.
  • 20 dkg grahamliszt
  • 40 dkg fehérliszt
  • 4 dl folyadék
  • 10 dkg öregtészta
  • 1 ek burg.por
  • 2 ek olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • aprított fekete olajbogyó
  • aprított medvehagyma

A kenyérsütőgéppel összekevertetem a tésztát, duplájára kelesztem, azután elosztom nyolc részre. Meggömbölygetem egyenként, majd tíz perc pihentetés után kilapítom. Újból kelesztem kb. húsz percig, azután 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.

Medvehagymás kosárkák

Olyannyira igaz a cím, hogy a tésztában és a krémben is van medvehagyma. Történt pedig azért, mert a késes aprítóban---amivel tetemes mennyiségű levelet vágtam össze, hogy a fagyasztóba dugjam---maradt annyi összevágott levél, amit sajnáltam volna kimosni. Ezért összekevertem benne egy tésztát, ami öszeszedte a leveleket. Vettem nem rég egy csomag kosárka sütőformát és a csomagolásán volt recept is. Van nekem egy több, mint húsz éves sütőformám, de az nem tapadásmentes bevonattal készült és bizony gondos előkészítést igényelt használat előtt. ---------Nagyon szeretem ezt a sütőforma fajtát. Szerintem gusztusos kis falatkákat lehet bennük sütni. Régebben is többször sütöttem sósat, mint édeset és most is inkább sóssal próbáltam ki.
  • 28 dkg liszt / 15 dkg graham + 13 dkg fehér /
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 2 ek sűrű tejföl
  • szükség szerint hideg víz / 2-3 ek. /

A géppel kikevertettem a tésztát, szépen összeszedte a medvehagyma leveleket is. Összegyúrtam és mérlegen lemértem, kiszámoltam, hogy milyen súlyú tésztagombócokat csináljak, hogy minden formába jusson. Éppen annyi volt a tészta, amennyi formám volt. ---------A gombócokat a két tenyerem között kilapítottam, beletettem a kosárka formába és szétnyomkodtam a szélei felé a tésztát, miközben forgattam a formát. Nem tart olyan sokáig, mint gondolnánk, feltéve, ha az ember lányának nincs éppen három hete ínhüvelygyulladása. --------A tésztát most nem sütöttem elő, mert a töltelékkel együtt kellett sülnie.


  • 10 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg bacon
  • 5 dkg márványsajt
  • fekete olajbogyó
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek aprított medvehagyma

Sűrű besamelt főztem. Amikor kicsit kihűlt, belekevertem a tojást. A szalonnát szintén a késes aprítóval vágtam össze és belekevertem a besamelbe a sajttal együtt. Hozzáadtam a medvehagymát és jól kikevertem. --------Elosztottam a tészta kosárkákban és mindegyikbe nyomtan egy olajbogyót. A massza éppen elég volt, jól ki van számolva.

180 fokon sütöttem 25 percig. Sülés közben kicsit felfúvódik, azután összeesik, de ez az ízén nem változtat semmit.


Ezek a sütőformák, amik nagyon jól beváltak.

Meleg saláta kagylóval



Úgy történt, hogy tegnap vizsgálatok miatt nem volt lehetőségem reggelizni. Délelőtt egy-két pogácsával elvoltam, de miután a férjem is velem volt, nem hagyhattam, hogy éhezzen, ha én nem eszem. Dél körül ettünk egy pékségben frissen sült sajtos valamit. Haza érve persze nem kellett az ebéd, ami nem volt éppen könnyű, ezért körbe néztem, hogy miből készíthetnék egy saláta ételt. Mire ezzel elkészültem, éppen annyira voltunk éhesek, hogy jó étvággyal eltüntessük.


  • 60 dkg zöld hüvelyű bab-- sós vízben megfőztem

  • 1/2 fej jégsalátát összevágtam / lehet, hogy megbocsájthatatlan, de nem tépkedtem /

  • 5 szem krumplit héjastól megfőztem

  • 10 dkg bacon szeleteket az első sütés után a sütőben ropogósra sütöttem

  • a zsírjában megforgattam a félbevágott főtt krumplikat és a sütőben átsütöttem

  • 30 dkg fagyasztott kagyló
  • 10 dkg fekete olajbogyó

Olívaolajon mepirítottam 2 gerezd reszelt fokhagymát, megsütöttem rajta a bacon szeleteket. Kiszedtem és rádobtam a félig felolvasztott kagylókat. Amikor elfőtte a kiengedett viz egy részét, öntöttem hozzá 1/2 dl száraz fehérbort és elforraltam. Közben megsóztam, borsoztam és egy fél lime levét csavartam rá. Annyi lé maradt alatta, hogy a babot meglocsoltam vele. A szalonnákat közben a sütőben ropogósra sütöttem. A kiengedett zsírban megforgattam a főtt krumplikat és a sütőben megpirítottam.

--------Készítettem egy saláta öntetet is sherry ecetből, olívaolajból és lime léből. Megsóztam és borsot is tekertem bele.

  • Tányérra tettem egy marék salátát és megöntöztem a saláta öntettel
  • Rátettem a kagyló levével meglocsolt babot
  • A krumplikat köré raktam
  • A babra tettem a kagylókat és az olajbogyókat
  • A szalonna szeleteket pedig mindezek tetejére

Plusz lime lével kicsit megspricceltem. Langyosan tálaltam. Csilipaprikát is lehetett volna tenni bele, de én most kihagytam. Bőséges három adag lett belőle. Nem ettünk mellé semmit, de pirítóst lehet hozzá adni.

Érdekes volt, hogy a kissé füstölt ízű szalonna és a kagyló, mennyire megférnek egymással. Olvastam már hasonló recepteket, de nem hittem volna, hogy,valóban jó íz kerekedik belőle.