2010. március 23., kedd

Polipos pizza


Vacsorára készítettem, mert azt akartam, hogy ne az unalmas kenyér-felvágott-vagy valami variációt együk. Volt már jónéhány vacsora ötletem, de mindég szívesen eszünk olyat, ami egészségesebb, mint az előbb említett összetevők. A kenyérsütőgép nagyon sokat segít. Azt hiszem az utóbbi évek egyik legjobb befektetése volt. Most már akkor is tudom könnyedén használni, ha egyébként mellette még két-három egyéb dolgot végzek egyszerre. Szeretjük az egyszerű, főleg telj.kiőrlésű liszttel készült lepényféléket. Tulajdonképpen ilyen a pizza is, ami nagyon sokféleképpen felhasználható alap tészta. Ezért nem is tudom mindég pizzának nevezni az elkészült ételt. ------------Most ismét vettem kedvenc boltomban egy erősen leárazott polipkonzervet, egy kagylókonzervet és egy koktélparadicsom konzervet. Ebből muszály volt egy tengergyümölcsei pizzát készíteni vacsorára. Hát,...nem lett rossz! A ragu hozzávalói:
  • 1 dob. polipkonzerv
  • 1 dob. kagylókonzerv
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 ger. fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 dob. koktélparadicsom konzerv
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ü. házi pizzaszósz
  • 10 dkg trappista sajt
  • olívaolaj a tetejére
Az olajon és vajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és három gerezd zúzott fokhagymát. Sózom és fedő alatt párolom. Ráöntöm a lecsöpögtetett kagyló- és polipkonzervet. Egy forralás után a fehérbort is bele öntöm. Elforralom, hogy csak az aromája maradjon. Ráreszelem a maradék két gerezd fokhagymát, borsot szórok rá és végül beleöntöm a szintén lecsöpögtetett paradicsomot. Félre teszem, amíg elkészül a tészta.
Tészta: 3 dl víz; 20 dkg telj.kiőrl liszt; 30 dkg sima liszt, 2 ek olívaolaj; só; 2 dkg friss élesztő; 1 kk. cukor.
--------A géppel összekevertetem a tésztát és kb. 20 perces kelesztés után kinyújtom két lapra. Bőségesen megkenem a pizzaszósszal, megszórom reszelt sajttal és erre teszem a kagylós ragut. A paradicsomokat elosztom, hogy minden hová jusson. Az összevágott kapribogyóval megszórom, olívaolajjal meglocsolom és mehet a sütőbe. Pontosabban egy újabb 15 perces kelesztés után. 170 fokos sütőben sütöttem légkeveréssel / rövidebb idő alatt készül el / kb. 15 percig.
--------Nem tévedésből írtam, hogy a sajtra tettem a ragut. Nem akartam, hogy az egész ételből csak a sajt látszódjon, viszont kellett ahoz, hogy sülés közben jól bele tapadjanak a ragu alapanyagai. Úgy emlékszem, hogy az olaszok egyáltalán nem tesznek sajtot a halas, kagylós pizzákra ill. tésztákra. Így én egy magyaros kompromisszumot kötöttem a sajttal.