2009. október 19., hétfő

Tudatos vásárlás?





Ez a kép akkor készült, amikor volt lehetőségem piacra menni és akár a heti zöldséget megvenni a főzéshez. Nyár volt és szabadságon voltam. Piacra mentem, befőztem, gyűjtögettem a fagyasztóm tartalmát, pedig a strandra is mehettem volna. Ha nem tudnám, hogy ezt nevezhetik tudatos vásárlásnak, azt hinném, hogy erre az Anyukám tanított meg. Az a véleményem, hogy két féle ember lehet a tudatos vásárló. Akinek kevés pénze van és kénytelen eltenni, befőzni, elkészíteni, előállítani saját maga azt, amire szüksége van anélkül, hogy tudná, milyen sokat tesz a családja és környezete érdekében. Nem vásárol feleslegesen, nem vesz drága, reklámozott termékeket, mert nincs miből. A másik a tehetősebb, valóban tudatos vásárló. Megnézi, mit ad a családjánek enni, figyeli a környezete változásait és félti a gyerekei jövőjét. Megengedheti magának, hogy pénzt és energiát fektessen a káros anyagoktól mentes életük megteremtésére. Ezen kívül van olyan is, akinek van pénze és nem érdekli, mi lesz holnap? Ugye, nem kell, hogy helyettük nekünk legyen lekiismeret furdalásunk, ha nem tudunk valamit megvalósítani, amivel egyébként nagyon is egyetértünk.



Azt hiszem ez a körkérdés nem pontosan erre a földrajzi területre vonatkozik. Itt még vannak termelők, vannak piacok, zöldséges üzletek és nem gondolják a gyerekek, hogy a boltok polcain, zacskóban terem a szőlő, és , hogy a csirke csak combokból áll.



Azért jó, hogy vannak ilyen feldobott témák, mert megmozgatja a gondolatainkat és lehetőséget ad arra, hogy elgondolkozzunk és esetleg átértékeljük az életünket, napjainkat, hozzáállásunkat, tevékenységünket.



Nekem Vali küldte el a kérdést. Mostanra már elolvastam sok véleményt és gyakorlatilag mindegyikkel tudok azonosulni, és egyet értek azzal is, amit néhányan mondtak, hogy a lehetőségek erősen befolyásolják a megvalósítást.



1. Írd össze, mire van szükséged!Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.



Irtózom a reklámoktól, főleg a TV-ben látottaktól. A mi távirányítónk már szinte magától átkapcsol, ha reklám kezdődik valahol. Az akciókat viszont megnézem, mert érdemes bevásárolni olyan termékeket, amit szeretnék, de helyileg vagy pénzileg máskor nem elérhető. Most pl. a Lidl-ben a tökmagolaj. Az a véleményem, hogy azt nem lehet a reklámokkal elcsábítani, aki megfontoltan jegyzetel, amikor elfogyott otthon valami, esetleg heti étrendet tervez, és a cetlijén nem a gyorséttermek vagy pizzériák telefonszáma van felírva. Én is cetlizek folyamatosan. Azt is felírom, amire hamarosan szükségem lesz, de azt is amit alkalomadtán szertnék megvenni, pl. halszósz. Nagy bevásárló központba eddig is évente 2-3x mentünk, igaz, akkor a zoknitól kezdve a könyvön át a fagyállóig mindent megvettünk.




2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.




Minden nap reggel korán kelek, ezért szombaton sem megyek a piacra. A helyi boltba viszont rendszeresen, főleg amióta felépítették néhány éve a CBA lánc itteni boltját. Előtte egy Coop volt csak, ami nem sokat ért, ezért a közeli városban vásároltunk, még a tejet, kenyeret is, mert délutánra már semmi nem volt a boltban.




3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.




Már akkor is saját szatyorral jártam vásárolni, amikor még nem volt divat. Mindenhonnan begyűjtöttem a praktikusan összecsomagolható, női táskában elférő bevásárló szatyrokat. A multik árasztották el a környezetet nejlonnal, de most már környezet barát zacskókat adnak, vagy, nagyon helyesen ,pénzt kérnek érte.




4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.




Sokáig utaztam busszal, igaz csak városon belül. Ezzel nem volt baj, a busz viszonylag kúltúrált, tiszta és elérhető volt. Azt hiszem a környéken a vidéki buszok is elfogadható állapotban vannak, de amikor ritkították őket, azt nem az utasok megelégedettségére tették. Amikor elköltöztünk, jártam vonattal, a városban vásároltam, cipekedtem nap, mint nap, mert nem is volt más lehetőségem. Kistáska-nagytáska-egyszatyor-mégegyszatyor-esernyő, mert esett. Igaz, hogy olcsóbb, mint a kocsi, de a kényelem nem fontos? Nyűgösen, idegesen értem haza.




5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.




A zöldségesünk lehetősége szerint magyar terméket hoz a nagybani piacról, ha egy-két néni a bolt előtt árul gyümölcsöt, tőlük is szoktam venni. A helyi hentes drágább, mint a bolt, más a választék, szoktam ott is vásárolni. Mézet helyi termelőtől veszek, tojást a munkahelyemre hoznak nénik, télen hurkát, szalonnát stb. Ez is egy alternatíva.




6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.




Az újra hasznosítható csomagolásokról a gyártók szoktatnak le minket. Olcsóbb újat gyártani, mint a régit kimosni, fertőtleníteni, újra feldolgozni. Egyet értek azokkal, akik azt mondták, hogy a külső feltételezi a belsőt. Próbáltam, megvettem, megkóstoltam, fintorogtam, kidobtam. Ez mind benne volt abban, hogy ne a csomagolás alapján válasszak terméket. A jobb, az szebb és drágább is. Ez tény.




7. Kerüld a vegyszereket!Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek




Tudom, hogy a vegyszerek ártanak, de a mai világban nélkülözhetetlenek. Vegyszerekkel a takarítás fele annyi idő, mint ecettel, citrommal, szódabikarbónával stb. Ritkábban, de hatékonyabban végezhető Cillittel és Domestossal. Sajnálom, nekem nincs időm és erőm súrolni a vegyszer helyett. Van egy gőztisztítóm évek óta, azóta nem kell ablaktisztítószer, használom a fürdőszobában, WC tisztításhoz, a konyhakővel csodát művel. Azért kellett, mert a kezem nem bírta. Környezet tudatosság? Lehet.


Sikerült a családomat évek alatt leszoktatni a sóról, ezért a gyári félkész termékek nekem nagyon sósak. Nekik is, ezért nem kell. A szendvicsbe valót viszont meg kell vennem.




8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.




Az idényzöldség is melegházi, vegyszerezett. A termelő, aki ebből él, nem termelhet csak a szabadföldön, mert abból nem él meg. Rengeteg fóliasátor van az Alföldön, tényleg rengeteg. Az én gyerek koromban nem volt nehéz csak idény gyümölcsöt venni. Sorban álltunk banánért meg narancsért télen. Paradicsom és uborka nem volt a boltokban télen, ezért nem is tudtunk elcsábulni. Aki pedig epret vesz télen, az, meg is érdemli, hogy azt egye!




9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…




Na, jó, ezek tényleg fölöslegesek! Amit használok, az nem az. Így jó lesz?




10. Olvasd el a címkéket!Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.




Ha ezt mind ráírják, akkor olyan apró betűk lesznek rajta, hogy nagyítóval sem látszik. A Férjem a megmondhatója, mennyire nézegetem a címkéket, próbálok az információk tengerében úszni. Nagyítót még nem vittem magammal, de komolyan gondolkodtam már rajta. Sajnos nekem is van olyan tapasztalatom, hogy ami a termékre van írva, az enyhén szólva is, nem pontos. Ez pedig független attól, melyik országban gyártották.


Szeretném, ha Sofia is írna erről, ő kicsit más szemszögből látja a dolgokat.

Zsuzsi véleményére is kíváncsi vagyok, neki még kicsi a gyereke, sok tennivalója van.

Dulmina van kedved hozzá? Két befőzés között egy kis kikapcsolódás?
Egy csapat, több vélemény, vagy ebben is egyet értetek? Leírnátok, esetleg közösen?
Tündér, a te véleményed egyezik a többségével,