2009. szeptember 4., péntek

Befőzés-nagy üzem

Úgy gondolom, sikerült olyan aszalt paradicsomot készítenem, amilyet szerettem volna már néhány éve. Próbálkoztam, de nem voltam elégedett. Sosem szabad azt mondani, hogy én már mindent tudok, mert mindég vannak új dolgok, eljárások, de főleg tapasztalatok, amelyeket érdemes megszívlelni. Így voltam most én is. Mások tapasztalatait átvéve készítettem az idén aszalványt paradicsomból. Lukullusz paradicsomokat vettem, mert az a legjobb. Sajnos az elmúlt években még enni való mennyiséget sem találtam, nemhogy eltenni valót. Most pedig piacon és zöldségesnél egyaránt láda számra áll, teljesen elfogadható áron.
A paradicsomokat félbevágtam, kimagoztam, kicsit megsóztam és megszórtam összevágott rozmaringgal és kakukkfűvel. Vágott felükkel felfelé sütő tepsire tettem és 150 fokos sütőbe raktam 3 órára. Ezután átraktam a kissé összeesett paradicsomokat az aszalógép tálcáira. Addig hagytam itt, amíg kicsit még puhák voltak, de láthatóan sok vizet elveszítettek már.









Mivel a paradicsomok nem voltak egyformák, ezért a teljesen kiszáradtakat külön eltettem egy üvegbe. Ami pedig puha maradt, azt fokhagymával, rozmaring ággal, néhány bazsalikom levéllel két kis üvegbe tettem és felöntöttem Floriol olajjal. A kicsi üvegekben egyenként kb. 1/2 kg paradicsom van. A száraz szeleteket már ki is próbáltam aszalt paradicsomos, rozmaringos bucik formájában. Nem kellett spórolnom a paradicsommal, ezért rendkívül finom volt. Ráharapni az aszalt paradicsomra a friss buciban, kihagyhatatlan élmény.

Sóval eltett paprika. Darált paradicsompaprikát sóval összekeverve évek óta teszek el. Szeretem a pörkölt alapú ételekbe ízesítőnek. Úgy emlékszem, gyerek koromban még zsíroskenyérre is tettünk belőle. Kipróbáltam megint, de annyira sós volt, hogy nem tudtam megenni, pedig biztos vagyok benne, hogy régen ettük. Igaz, ma már annyira kevés sót használok, hogy szinte csak a főzött ételekbe teszem.
Hozzávalók:
  • 1 kg paprika
  • 20-25 dkg só

A paprikát le kell darálni / én az aprítógéppel szoktam összevágni /és összekeverni a sóval. Egyes receptek azt írják, hogy hagyjuk állni másnapig, de én nem szoktam. Pontosabban, nem mindég. Semmit nem ártott neki. Kisebb üvegekbe teszem annyira tele, amennyire lehet és lezárom. Mehet a helyére.


Cukkini krémet az idén készítettem először, de annyira ízlett, hogy gondoltam, megpróbálom üvegbe is eltenni. A fagyasztóban is van nyers reszelt cukkini, de kíváncsi voltam erre is. Remélem eláll egy darabig. A mennyiségek nem igazán fontosak, inkább az eljárás.

Recept: kevés olajon megfonnyasztom az összevágott hagymát / 1 fej /, a fokhagymát / 2 ger /, megsózom egy kicsit és ráteszem a finomra reszelt cukkinit / 1 kg nem tisztítva /. Összeforralom és ha már nem maradt sok leve, akkor kicsi, sterilizált üvegekbe teszem. A fémtető alá celofánt teszek, lezárom és fejre állítom legalább 5 percre. Ez általában elég, hogy a fémtető is a forróságtól csíra mentes legyen. Ennek ellenére én szoktam szárazdunsztba is tenni. Tartósítószer nincs benne, felbontás után rövidebb ideig áll el, ezért jobbak a kis üvegek.

Ajvar Ez a paprikakrém ízesítő húsok mellé, de pirítósra is kenhető. Nem ez az egyetlen recept létezik, lehet padlizsánnal is készíteni, de nekem a sültpaprika íze nagy kedvencem lett, ezért ebben csak az van.
Recept:
  • 1 kg paradicsompaprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 1-2 ger. fokhagyma
  • 2-3 dl olívaolaj
  • 1 ek. pirospaprika
  • 2 ek. 10 %-os ecet
  • citromlé

A paprikákat félbevágtam és kimagoztam. Tepsire tettem és megsütöttem a héját. Kiszedtem, tálba tettem és letakarva hagytam állni egy órát, hogy a megégett héjakat könnyen le lehessen szedni. Közben kevés olajon megpároltam az összevágott hagymát, kicsit megsóztam, hozzáadtam az összevágott fokhagymát és a megtisztított , összevágott paprikát. Puhára pároltam és botmixerrel pépesítettem. A pirospaprikát sajnos én elfelejtettem, de ebben az állapotában kellene hozzáadni. Beleöntjük a megmaradt olajat, ecetet és a citromlével kellemes pikánsra ízesítjük. Forrón kicsi fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk és ki is dunsztolhatjuk takaró alatt, ha abban jobban megbízunk.