2009. július 18., szombat

Debreceni sertés tarja

Vannak ételek, amelyek nevüket egy olyan hozzávalóról kapták, amit, ha elhagyunk, éppen ezt a jellegzetességét veszíti el. Keveset ismerek, de a gyakran használtakat azért megjegyeztem. A temesvári sertés borda zöldbabbal készül; a bakonyi elnevezés a gombát/tejfölt/ jelenti;a Holstein módra tükörtojással készül; a hentes módra savanyú uborkával,füst. sonkával ill. szalonnával; a Dubarry pedig a besameles, karfiolos takaró a hús tetején stb. A debreceni azért kapta ezt a jelzőt, mert az erre a névre hallgató kolbász van benne. Ennek az ételnek nem tudom, mi az eredeti neve. Olyan régóta készítem, hogy nem emlékszem, milyen néven találtam. Én is a kolbászról neveztem el. Az sem biztos, hogy ilyen volt az összetétele, de nálam ez lett belőle, és így készítem sok éve már. Nagyon kellemes, kissé füstölt ízű, pedig csak a kolbász van benne, igaz, az jó minőségű és jó ízű debreceni. A szaftja krémes, lágy, nagyon finom. Télen azért szeretjük, mert a répa erőteljesebb ízű, nyáron pedig azért, mert a petr.gyökér gyenge, ezért bátran lehet tenni bele többet is. Télen a hagyma is jobban szétfől, jobban sűríti a szaftot.
  • 1kg csontozott tarja szelet

A többi hozzávaló mennyisége attól függ, mennyire szereti a család a zöldségeket. Persze minél több van benne, annál finomabb és tartalmasabb. Amit én használtam

  • 4 db hagyma

  • 6 db sárgarépa

  • 6 db petrezselyem gyökér

  • 1 pár debreceni kolbász

  • olaj, liszt, só, bors

A tarját besózom és fél óra állás után lisztbe mártom jó alaposan / ez később sűríti a szaftot /, majd forró olajon kérget sütök rá. A húst kiszedem, félre teszem.


A visszamaradt olajban megpárolom a szálasra vágott hagymát, és közben fölkapargatom a húsból lesült pörzs anyagokat. A hagymát megsózom, hogy hamarabb puhuljon. Visszateszem a húst és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor félig megfőlt, hozzáadom a karikára vágott zöldségeket / télen először a petr.gyökeret és később a répát / és tovább főzöm. A húsra tapadt liszt most szépen kezd leázni és lassan sűríti a levét. Ha besűrűsödik mielőtt a hús megpuhulna, öntsünk hozzá bátran vizet, majd a vége felé elfőzzük a felesleget. Az utolsó tíz percben a kolbászt is bele tesszük, amit
szintén karikára vágtunk. A kellő sűrűséget lehet szabályozni.
Mi főtt rizzsel szoktuk enni az ilyen szaftos ételeket, de a köret
szabadon választott.
Petr.zöldet minden ételbe-és ételre teszek, amihez csak illik. Most
csak azért szórtam kevesebbet rá, mert eltakart volna mindent a képen. Ezt én mindég tarjából szoktam főzni, mert így szoktuk meg, így van megszokott íze, és egyébként ritkán eszünk zsíros húsokat. Nem soha, csak ritkán.
Más fűszere tényleg nincs, csak só és bors.

Aki a cukkinit szereti.....

Péntek, piac nap. Szeretek,pontosabban szeretnék piacra járni. Olcsóbb, szebb, nagyobb a választék és nem utolsó sorban hangulatosabb, mint más áruda. Szívesen beszélgetek az árúsokkal, a férfiakkal is lehet egész jól, a nénik meg mindég beszédesek. Sajnos az én lelkemre könnyű hatni, ezért néha olyat is veszek, amit nem akarok, és többet is veszek néha, mint amennyit terveztem. Most erősen vissza kellett fogni magam, mert a fagyasztóm még nem volt leolvasztva, ezért nem akartam megtölteni. Arra jó volt ez a kiruccanás, hogy felmérjem a kínálatot, és tudjam miért érdemes legközelebb elmenni. Tököt mindég néniktől veszek, mert azt a szélesre gyalultat csak Ők árulják. Most a jó szívem re hallgatva, vettünk 3kg spenótot / egy néni 1/2kg-al jött utánam /spenót helyett 1kg sóskát, két köteg zsálya levelet, nagyon finom, édes kukoricát, egy szép karfiolt, cukkinit és gyönyörű zöld színű babot. Ebből is 3 kg-ot. Ilyen egészséges,friss babot még nem is láttam. Krumpli,hagyma,
paradicsom,zöldség,paprika,citrom,barackok,szóval fölpakoltunk rendesen. Azután elmentünk az abc-be, és rettenetesen melegünk lett. Megjutalmaztuk magunkat egy-egy jó hideg sörrel ,/haza vittük / és ezután azt mondtam, most már csak valami egyszerű ebédünk lesz.
Az egyszerű és gyors finom is lett!
  • 4 db hagyma
  • 5 db cukkini
  • oliva olaj
  • só, bors,kakukkfű, borsikafű
  • 1
  • kb.15 dkg edami sajt

A hagymát félbe vágtam, azután szálasra és az olajon egy kis sóval megfonnyasztottam, kicsit meg is sütöttem. . Közben felkarikáztam a cukkiniket / nem túl vékonyan /és rátettem a hagymára. Erős lángon átpirítottam / majdnem meg is puhult /, rátettem a fűszereket és megszórtam a reszelt sajttal. Az egészet betettem a sütőbe és ráolvasztottam a sajtot.

Mielőtt elkezdten főzni,gyorsan összeraktam egy tejes kenyértésztát. 50 dkg liszthez 2,5 dkg élesztőt és 3 dl tejet tettem,só,olaj,cukor,burg.por. Egyszeri dagasztás után tepsibe tettem és kelesztettem kb.20 percig. Ebben a melegben nagyon gyorsan kelt.

Amikor a cukkini megsült, megsütöttem a lepényt, ami finom tejes volt, ezért egy picit édeskés íze is volt és már ehettünk is. Nagyon ízletes lett/ A Fiaimnak nagyon ízlett, a Férjem is jó ízűen ette és nekem sem hiányzott a hús belőle.

Ehez hasonlót szoktam vacsorára is készíteni, esetleg paradicsomot is teszek bele, de a lényeg, hogy mindég rengeteg hagymát használok.


Közben megfőztem a kukoricát is, és kiosztottam a Férjemnek a munkát, hogy kezdje tisztítani a spenótot.