2009. július 14., kedd

Csirke görögösen-----avagy, a Cukrász kedvence


A Cukrász valóban létezik, én láttam! Az igazi érdeme nem ennek az ételnek a megalkotása, hanem annak a csodálatos kézműves ipar ágnak az újjá élesztése és művelése, ami a Fagylalt készítést illeti. Igen így, nagybetűvel. Ez a bejegyzés most nem erről szól, de meg kellett említenem, a recept tulajdonosát. Nem fagylaltozás közben írtam le, hanem innen vettem kölcsön. Aki szereti a különleges íz összeállításokat, annak ajánlom, próbálja ki!
A Fagylaltozóról hozok majd képeket, de akit érdekel, addig is nézelődjön a honlapon, ami ugyan a tulajdonosa szerint, még feltöltés alatt áll, de azért már most is figyelemre méltó. EZT én mondom!
Akkör jöjjön a recept:

  • 2 fej hagyma
  • 2 csirkemell kockákra vágva
  • 3-4 ek. sűrített paradicsom
  • 1 tk. mustár
  • 1 csapott mk. fahéj
  • 2 ek. cukor
  • 10-15 db. szegfűszeg
  • 1/2 dl félédes fehérbor

Az eredeti recept elkészítési sorrendjén változtattam egy kicsit, nekem így tűnt természetesebbnek, hogy így az ízek jobban összefőlnek.

A két fej hagymát apróra vágtam és puhára pároltam. Hozzáadtam a csirke húst és átpirítottam. Amikor már mindenütt kifehéredett, hozzá adtam a sűrített paradicsomot, és kicsit kevergettem, átsütöttem, hogy a savanyú íze eltűnjön. Ezután tettem bele a mustárt, fahéjat, szegfűszeget, sót, jól elkevertem és ezután öntöttem csak rá egy kevés vizet. Tettem rá egy ek. cukrot is és letakarva főztem,hagytam, hogy a hús kiengedje a vizet magából.

Sajnos manapság nagyon sokszor szembesülök azzal, hogy sütés után a hús egy része eltűnik az edényből. A hús egy része vízzé alakul! A csirkére különösen jellemző, de minden húsnál létezik. A főzéskor sosem adok az ételhez annyi vizet, amennyit a recept ír, mert a hús gondoskodik magáról.

Amikor megkóstoltam, először még én is meglepődtem. Tulajdonképpen egy erősen szegfűszeg ízű pörköltet főztem, de hittem a receptnek, és folytattam. Öntöttem rá annyi vizet, hogy ellepje a húst és puhára főztem. Közben, ahogy a recept javasolja, kóstolgatás közben adtam hozzá cukrot és sót. Nekem még hiányzott belőle valami, de amikor beleöntöttem a bort, teljes lett az íze. Sikerült kialakítanom egy valóban harmonikus íz világot az ételben.

A sültkrumpli nálunk azt jelenti, hogy a sütőben sütöm meg, és nem olajban. Nincs ellenvetése senkinek. Igaz, így nem olyan ropogós, mint az olajban sült, de talán kicsit egészségesebb.

Amíg nincs lehetőségetek a fagylaltot megkóstolni, addig próbáljátok ki ezt az ízletes, különleges ízű csirkét.