2009. szeptember 26., szombat

Újra legyen más a vásár!


Ez volt a címe annak a rendezvénynek, amit Vác főterén látogathattak azok, akik kíváncsiak voltak, mit lehet tenni, hogy a fenntartható fogyasztási kultúrát népszerűsítsék. A kétkedők azt mondják, hogy a fogyasztási szokások megváltoztatása nehéz. Ezzel szemben a rendezvény arra hívta fel a figyelmet, hogy ha hazai termékeket vásárolunk, már tettünk valamit a környezetünkért. Ha helyi alapanyagokból előállított terméket vásárolunk és nem több ezer kilométerről idehozott árút, akkor már segítettünk a levegő minőségének javításában.

Itt rendezték meg a II.Lekvárversenyt a Börzsöny és Cserhát-vidék lekvárkészítőinek. Nagyon sokféle ízű lekvárt lehetett kóstolni, és a kóstoló látogatók szavazhattak, így dőlt el a verseny.



A díj pedig a 2009. év lekvárja cím volt. Sajnos mi nem vártuk meg az eredmény hirdetést, de én ki tudtam volna osztani több első díjat is. Kicsit savanyú a szőlő, de meg kell, hogy mondjam, az én lekvárjaim is versenyképesek lettek volna.




Érdekes ízű mézek. Különösen ezek a mézpálcikák tetszettek. Ismeretlen mézből nem kell mindjárt megvenni egy egész üveggel.


Gyerekeknek játék is volt. Nagyon kedves nénik, bácsik foglalkoztak velük és megtanították őket a kézművesség fortélyaira.

Természetesen innen sem hiányozhatott a pompos, de talán itt valóban jó helyen volt. A kis kemencét én is el tudnám helyezni az udvarunkon. Jó lenne!
Ez egy másik érdekesség volt, és be kell vallanom, hogy nagyon kíváncsi voltam a nyers ételekre. Kóstoló nem igen volt, de venni lehetett. Ettünk kenyeret kétféle ízesítéssel és egy palacsintát is. Az egyi kenyérféle nekem nagyon fűszeres volt, de a másik ízlett. Sok mag, aszalt gyümölcsök, zöldség. Egészséges, bár igen nagy elhatározást és nem kevés befektetést igényel az ilyen életmód. Az egyszerűbb, úgymond ismerkedésre alkalmas ételekről összeállított egy szakácskönyvet a kedves valahai holland Hölgy. Ő csak nyers ételeket eszik, a férje eszik gabonát is, mert neki hiányzik.A hölgy neve Joan van Rooijen. A Napeledel könyvkiadó adta ki ezt a receptes füzetet. Nemcsak receptek, hanem ismertető, tanácsok, ötletek.














Társadalmi szervezetek is bemutatkoztak, mint a Tudatos Vásárlók Egyesülete; Fair Trade center; Magosfa Alapítvány stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.